Adrian David: Dacă Valea Jiului s-ar unifica administrativ, vom fi singurul judeţ din România cu doi poli de dezvoltare!

Adrian Nicolae David (foto), administrator public al municipiului Deva şi prim vicepreşedinte al PNL Hunedoara, este unul dintre susţinătorii proiectului de unificare administrativ-teritorială a Văii Jiului, lansat recent de primarul Tiberiu Iacob-Ridzi, şi asta datorită avantajelor pe care le are punerea în practică a acestei idei. Dacă s-ar realiza unificarea într-un singur oraş a localităţilor din Valea Jiului, un oraş cu peste 100.000 de locuitori, judeţul Hunedoara ar fi singurul din România cu doi poli de dezvoltare: Deva – Hunedoara, respectiv Valea Jiului. De precizat că, deşi lucrează acum la Primăria Deva, David este din Valea Jiului, mai exact din Aninoasa.

Un oraş mai mare, aşa cum ar deveni Valea Jiului, ar putea atrage fonduri europene mai importante pe proiecte unitare. În plus, cele 6 localităţi unite ar putea constitui o voce unică, mult mai puternică în discuţiile cu partenerii de dialog guvernamentali şi, mai ales, externi. S-ar putea vorbi astfel despre o dezvoltare durabilă unitară, a precizat Adrian Nicolae David.
”Unificarea celor 6 UAT-uri eu cred că este singura soluţie, dacă este să discutăm în termeni de dezvoltare durabilă pentru Valea Jiului. Să avem o viziune unitară de dezvoltare, un singur om, o singură echipă. Acesta este fundamentul pe care este construită Uniunea Europeană. Vedem peste tot că se discută despre regiuni şi peste tot, în ţările dezvoltate, am văzut că s-au realizat proiecte remarcabile atunci când mai multe forţe s-au unit, atunci când oamenii au lucrat împreună. În ultimii 30 de ani actuala formă de organizare nu a dat rezultatele scontate. Sunt unele mai avansate (n.r. localităţi) şi unele mai puţin avansate şi asta nu o spun eu, nu o spun politicienii, ci blocurile goale din Valea Jiului, mai multe la vest şi mai puţine la est. Putem să tratăm oraşele noastre la un alt nivel. Se pot direcţiona şi prioritiza fonduri, astfel încât să avem o dezvoltare liniară a Văii Jiului şi să devenim un oraş cu adevărat atractiv. Va fi cel mai mare oraş din judeţul Hunedoara şi, dacă reuşim acest deziderat, şi eu cred că vom reuşi, o să fim singurul judeţ din România cu doi poli de dezvoltare. Un pol de dezvoltare va fi Deva – Hunedoara, acea conurbaţie ”Corvina” de care se vorbeşte încă din 2008 şi care, chiar dacă municipiile nu au reuşit să finalizeze unificarea, în mod natural, la fel ca şi în Valea Jiului, vedem că nu mai există graniţe între oraşe, este o mare aşezare umană. La fel este şi în Valea Jiului”, a declarat Adrian Nicolae David, prim vicepreşedintele PNL Hunedoara.
Pe de altă parte, cheltuielile cu administraţia publică locală s-ar reduce semnificativ.
”Ar mai fi un aspect, foarte important: reducerea cheltuielilor publice. Nu va fi nimeni dat afară, dar nu avem nevoie de 106 consilieri locali, 6 primari, 6 viceprimari, 6 administratori publici…”, a explicat David.
Tema unificării administrativ-teritoriale a Văii Jiului a fost analizată, săptămâna trecută, şi la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei. Primarul Tiberiu Iacob –Ridzi şi administratorul public al municipiului Deva, Adrian Nicoale David, au avut discuţii în acest sens cu Ion Ştefan, ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.