Administratorul public al judeţului, Costel Avram, ia taurul de coarne: „Problema apei din Petrila trebuie rezolvată. Nu vrem să ajungem la plângeri penale!”

Problema furnizării apei potabile în oraşul Petrila poate fi rezolvată doar dacă instituţiile statului responsabile se vor implica şi vor lua măsurile care se impun cu celeritate. Aceasta este concluzia întâlnirii convocată ieri, luni, la sediul Consiliului Judeţean Hunedoara, de către Costel Avram, administratorul public al judeţului.
În ciuda faptului că operatorul regional SC Apa Serv Valea Jiului derulează un proiect finanţat prin POIM, care vizează modernizarea şi extin­de­rea re­ţelelor de apă şi apă uzată din sudul jude­ţului, furnizarea apei potabile către populaţie se face cu dificultate. Nu din cauza reţelelor de dis­tribuţie, ci pen­tru că operatorii care exploatează parchetele din zona captărilor nu respectă legislaţia şi con­diţiile impuse în autorizaţii.
Concret, operatorul regional al serviciilor de alimentare cu apă a localităţilor din Valea Jiului semnalează faptul că, din cauza lucrărilor de exploatare a lemnului desfăşurate în amonte de captare de apă Taia, începând cu 1 octombrie a.c. se produce în mod constant o poluare excesivă a apei şi a mediului, caracteristicile fizico-chimice (turbiditate, substanţe organice) ale apei pârâului Taia atingând valori foarte ridicate, ceea ce determină ca Staţia de tratare a apei Taia să nu mai funcţioneze în regim normal. Astfel, în această perioadă, turbiditatea apei brute a depăşit posibilităţile tehnologice de funcţionare a Staţiei Taia, ceea ce a determinat oprirea Staţiei de apă Taia, existând pericolul întreruperii alimentării cu apă potabilă a populaţiei şi agenţilor economici din oraşul Petrila şi partea de Nord a Municipiului Petroşani. Mai mult, pentru ca apa să devină po­tabilă, operatorul regional ar trebui să cheltuie sume suplimentare enorme.
Pentru a găsi soluţiile de depăşire a acestei situaţii, CJ Hunedoara a găzduit o întâlnire la care au participat reprezentanţii Gărzii de Mediu, Di­recţiei Silvice Hunedoara, Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare Deva-Hunedoara, Administraţiei Bazinale de Apă Jiu Craiova – Sistemul Hidrotehnic Petroşani, ai Ocolului Silvic Carpatina Petrila, Composesoratului din Petrila şi ai SC Apa Serv Valea Jiului.
„Aceşti operatori îşi desfăşoară activitatea fără a fi verificaţi de instituţiile responsabile dacă respectă condiţiile de autorizare. Ocolul Silvic tre­buie să urmărească nu mai des cum s-au exprimat în cadrul întâlnirii, ci mereu dacă aceşti operatori respectă toate condiţiile de exploatare. Firmele care exploatează sunt obligate să construiască podeţe, pentru a nu trece cu utilajele prin albia cursu­rilor de apă. Dacă nu vor respecta condiţiile de autorizare, suntem hotărâţi să facem chiar plân­geri penale pentru că nu ne jucăm cu să­nă­tatea a mii de oameni”, a declarat la finalul întâl­nirii Costel Avram.
De asemenea, reprezentanţii operatorului regio­nal Apa Serv Valea Jiului au propus ca, în anumite zone de exploatare, să fie montate camere video cu autonomie ridicată pentru a supraveghea în detaliu modul de operare al firmelor care ex­ploa­tează materialul lemnos. Reprezentanţii Ocolului Silvic au dat asigurări că vor intensifica activitatea de monitorizare a activităţii operatorilor din zonă. (M. Crivăţ)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.