Editorial

Adevăr sau intoxicare?

lepadatu

Textul de faţă nu este un editorial. Nici un comentariu politic. El nu ne aparţine, ci l-am primit pe mail cu  vreo săptămână în urmă. După ce am citit cele scrise, le-am lăsat deoparte, spunând că nu-i vorba decât de o intoxicare. Ieri, însă, după ce scenariul de mai jos a fost comentat la unul din posturile naţionale de televiziune, am decis să-l facem public. Deci, publicăm în continuare, textul primit de la adresa de mail Armaghedon@Hot News In.ro.
****                                                
Mircea Geoană, premier de la sfârşitul lunii iunie
Liderii PD-L şi PSD au discutat, recent, împreună cu preşedintele Traian Băsescu, posibilitatea unei schimbări majore la vârful Executivului începând cu sfârşitul acestei luni. Surse din PD-L afirmă că în cadrul întâlnirii cu caracter secret, desfăşurată la Vila Lac 2, s-a evocat varianta rocadei dintre social-democraţi şi democrat-liberali în fruntea Guvernului. Astfel, Mircea Geoană ar urma să preia funcţia de premier de la Emil Boc, iar PD-L ar ocupa funcţia de viceprim-ministru, cel mai probabil prin Elena Udrea.
Potrivit aceloraşi surse, la întâlnire au participat premierul Emil Boc, preşedintele Senatului, Mircea Geoană, ministrul Turismului, Elena Udrea, ministrul Dezvoltării Regionale, Vasile Blaga, ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu şi ministrul Administraţiei şi Internelor, Dan Nica.  Preşedintele Băsescu a insistat pe nevoia de asigurare a stabilităţii coaliţiei de guvernare, în contextul în care s-au înmulţit vocile de social-democraţi care cer ieşirea PSD de la guvernare. Mircea Geoană a invocat blocajul la care s-a ajuns între cele două partide în privinţa împărţirii posturilor de conducere ale instituţiilor deconcentrate şi i-a acuzat pe partenerii de guvernare de întârziere deliberată a numirii reprezentanţilor PSD în aceste posturi. Sursele menţionate susţin că asigurările furnizate de preşedintele Băsescu şi de liderii PD-L nu au fost suficiente pentru echipa de negociatori PSD, care a solicitat postul de premier, în schimbul rămânerii la guvernare. Preşedintele Traian Băsescu s-a declarat, în principiu, de acord cu această variantă, formula discutată în cadrul întâlnirii secrete fiind aceea că membrii actualului guvern vor fi menţinuţi în viitorul Cabinet. Vor fi operate doar două modificări: Elena Udrea va prelua rangul de vicepremier, deţinut actualmente de Dan Nica (PSD) şi prevăzut de protocolul dintre cele două partide pentru formaţiunea care nu are premierul, iar Ministerul Administraţiei şi Internelor va fi preluat de PD-L, cel mai probabil prin Vasile Blaga. Dan Nica îl va înlocui la Ministerul Economiei pe Adriean Videanu, ale cărui probleme de imagine îl fac, în opinia preşedintelui şi a unor lideri PD-L, incompatibil cu ocuparea unei demnităţi cu vizibilitate într-un an electoral.
Conform surselor citate, în spatele acordului de principiu dat de preşedinte şi de liderii PD-L privind cedarea postului de premier către PSD, s-ar afla îngrijorarea că lipsa de popularitate a lui Emil Boc şi decontarea costurilor guvernării de către partid ar periclita şansele lui Traian Băsescu la alegerile prezidenţiale de la iarnă. De asemenea, şeful statului şi partidul care îl susţine mizează atât pe erodarea lui Mircea Geoană în funcţia de premier şi chiar pe un non-combat al liderului PSD în alegerile prezidenţiale, în schimbul menţinerii la şefia guvernului.

****
Deci, acesta este textul primit, probabil, de mai multe instituţii media. Noi ne abţinem de la orice comentariu. Deşi trebuie să recunoaştem că şi o asemenea variantă de guvernare este cât se poate de plauzibilă.

One thought on “Adevăr sau intoxicare?

  • pai domne pdl ar face orice doar sa ramana la guvernare si sa nu piara base ca fara base sunt nula nula

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura