Accident colectiv de muncă în subteranul EM Livezeni

Maximilian Gânju

Mai mulţi mineri au fost intoxicaţi cu monoxid de carbon în subteranul Minei Livezeni, după ce un echipament electric s-a defectat şi a luat foc, iar fumul a inundat galeria. Reprezentanţii CEH spun că de fapt este vorba de un cofret. Dat fiind numărul mare de victime, ISU Hunedoara a activat Planul Roşu de intervenţie.

Accidentul colectiv de muncă produs în subteranul exploatării miniere din municipiul Petroşani, subunitate aparţinătoare Complexului Energetic Hunedoara, a avut loc ieri dimineaţă. Un echipament electric din subteran a cedat, iar gazele toxice au fost trase în sistemul de aeraj şi inspirate de mineri. „A fost un incident la cuplarea unui cofret (n.r. tablou electric) şi a rezultat o cantitate mare de fum. Toată mina a fost evacuată. Oamenii au ieşit pe picioarele lor, dar, pentru siguranţă, 15 angajaţi au fost trimişi la Spitalul Petroşani. Precizez că nu a fost nici o explozie şi nici o acumulare de metan”, a spus administratorul special al Complexului Energetic Hunedoara, Cristian Roşu.
Potrivit Prefecturii Hunedoara, scurtcircuitul a fost urmat de un incendiu iar degajările de fum şi de aer viciat au fost preluate de circuitul de aeraj şi transportate pe traseul lucrărilor miniere, afectând lucrătorii care se aflau în activitate în acel moment. Incendiul a fost stins imediat de către personalul din zonă, iar cei 15 mineri au fost transportaţi la Spitalul din Petroşani.”Având în vedere numărul persoanelor implicate, la nivelul judeţului a fost activat Planul Roşu de intervenţie. La faţa locului, intervin o autospecială pentru transport victime multiple, 5 ambulanţe SMURD şi 3 ambulanţe ale Serviciului Judeţean de Ambulanţă”, au precizat reprezentanţii ISU Hunedoara. Cei 15 mineri au fost transportaţi la Spitalul de Urgenţă Petroşani, 10 dintre ei cu ambulanţele SAJ, iar ceilalţi 5 cu cele ale SMURD, potrivit medicului Călin Dumitrescu, purtătorul de cuvânt al SAJ Hunedoara.
La EM Livezeni a ajuns şi prefectul de Hunedoara, Vasilică Potecă, împreună cu şefii I.S.U. Hunedoara şi ai I.T.M. Minerii au fost evaluaţi de personalul medical şi în cazul a 11 dintre ei s-a stabilit că intoxicaţia cu fum şi gaze este minoră şi nu ridică probleme. Alţi patru mineri au fost duşi pe ATI, în cazul lor intoxicaţia fiind mai gravă. Nici aceştia nu sunt în pericol, însă medicii vor să-i ţină sub observaţie pentru a vedea cum evoluează starea lor.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.