FlashPolitica si administratie

Abia intrată în vigoare, legea certificatului de non-violator stârneşte controverse

Adriana Năstase

O nouă lege a intrat în vigoare de ieri, 21 iulie. Este vorba despre obligativitatea prezentării la locul de muncă a unui „certificat de integritate comportamentală“ care confirmă că persoanele respective nu sunt agresori sexuali. Asta pentru că a intrat în vigoare Legea privind „Registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni sexuale“.

Sunt în baza de date
Ce înseamnă acest lucru? Toţi cei care lucrează cu persoane vulnerabile trebuie să prezinte angajatorului acest certificat care demonstrează că nu au săvârşit infracţiuni cu caracter sexual. Şi cum legea include în rândul persoanelor vulnerabile categorii precum copii, femei, persoanele cu dizabilităţi, persoane vârsnice sau victime ale violenţei domestice, milioane de oameni, bărbaţi ori femei, vor fi obligaţi să facă un drum la poliţie pentru a solicita acest certificat de integritate. Şi nu o dată, ci de două ori pe an, deoarece certificatul care va fi eliberat de angajaţii Poliţiei, care eliberează şi cazierele judiciare, este valabil doar şase luni.
„Această reglementare a ajuns să sancţioneze în mod aberant oameni integri pe care îi punem aiurea pe drumuri. Este numai un mod prin care se măreşte birocraţia şi, mai grav, se aruncă o bănuială de devianţă sexuală asupra unor mase largi de oameni oneşti, cu meserii demne de respect. Ca să nu mai spunem că persoanele care sunt la un moment dat suspectate că au săvârşit o infracţiune cu un caracter sexual vor fi, temporar, e adevărat, în respectiva bază de date. Şi vor rămâne stigmatizaţi pe viaţă, pentru că după ce îşi vor dovedi nevinovăţia, ei vor rămâne în continuare cu o carieră distrusă“, susţine expertul criminolog Dan Antonescu.

Susţine că e normal ce se cere
Însă, deputata independentă Oana Bîzgan, care a şi iniţiat acest proiect legislativ la scurtă vreme după ce s-a dovedit că mai mulţi minori au fost violaţi chiar de un cadru al Ministerului de Interne, susţine că este normal ca persoanelor care lucrează cu minori sau femei să li se ceară acel certificat de integritate.
„Cei care deja sunt angajaţi pot merge oricând, pentru că nu există o limită de timp să obţină această adeverinţă care trebuie adăugată la dosarul lor de la resurse umane. Poliţiştii de la Cazier au fost deschişi şi mi-au spus că s-au pregătit, îi aşteaptă pe oameni să vină să ceară adeverinţele. Mă aştept ca persoanele care au condamnări pentru agresiune sexuală să nu mai fie angajate în domenii care implică lucrul cu copii, cu victime ale violenţei, spre exemplu. Este important ca aceia care au fost condamnaţi pentru astfel de fapte să nu mai poată avea acces. Totodată, aşa putem preveni recidiva. Cei care au condamnări pentru agresiune sexuală se pot angaja în orice alte domenii, dar nu acolo unde, practic, ar avea victima la mâna lor. Între victimă şi agresor ar exista o poziţie de dominanţă, de forţă. Abuzurile asupra copiilor, spre exemplu, sunt trecute mai mereu sub tăcere din cauza acestei poziţii. În toate zonele din ţară, poliţiştii fac eforturi foarte mari pe această categorie de agresori, a prădătorilor sexuali şi mă aştept că Registrul infractorilor sexuali să-i ajute pe poliţişti să colaboreze între ei. Eu le sunt recunoscătoare pentru că şi-au dorit să aibă un rol activ în asta“, a precizat deputata Oana Bîzgan.

În multe ţări funcţionează de multă vreme
Trebuie să subliniem că asemenea legi sunt în vigoare de mai multe vreme şi cu bune rezultate în mai multe ţări europene, dar şi în SUA, unde prădătorii sexuali pot fi cunoscuţi de toată lumea, imaginea lor şi datele personale, inclusiv adresa de domiciliu, fiind postate într-o bază de date specială, care poate fi accesată de cine doreşte acest lucru.
Reprezentanţii IPJ Hunedoara spun că din 25 iulie 2019, certificatul respectiv poate fi ridicat de la Departamentul Cazier judiciar.
Contactată, managerul spitalului devean, Delia Băda a declarat că”o să ţinem cont de această prevedere. Legea este lege şi ea trebuie respectată. Vom solicita certificatul non-violator celor pe care îi vom angaja”.
La rândul său, inspectorul şcolar general, prof. Maria Ştefănie, susţine că ”unităţile de învăţământ de pe raza judeţului Hunedoara vor derula activităţi specifice de cunoaştere a prevederilor legii de către angajaţi şi vor cuprinde în procedura privind angajarea personalului Certificatul de integritate comportamentală”.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura