Actualitate

A opta minune a lumii: Tunelul imens de sub Cascada Niagara

De-a lungul graniței dintre Canada și Statele Unite ale Americii se află un oraș numit după o serie de cas­cade falnice. Orașul constituie o vale lungă de 11 kilometri, tăiată cu mii de ani în urmă de puternicul Râu Niagara, care separă Canada și Sta­tele Unite.

Trei cascade separate
La capătul sudic al defileului se află faimosul și maiestuosul Niagara Falls care este considerată a opta minune a lumii de către mulți. Chiar dacă cas­cadele nu sunt excepțional de înalte, cantitatea nebunească de apă care curge peste ele le face printre cele mai puternice cascade din America de Nord, ceea ce captivează pasio­nații de călătorii care se adună aici din toate colțurile Pământului doar pen­tru a admira uluitoarea cascadă. Si­tua­tă pe râul Niagara, între Ontario, Canada și statul New York, Cascada Niagara cuprinde trei cascade se­pa­rate care se unesc pentru a forma cea mai mare cascadă din lume. Cascada Horseshoe, cunoscută și sub numele de Canadian Falls, se află pe partea canadiană, în timp ce celelalte două, Bridal Veil Falls și American Falls, se află în partea americană.

Centru pentru oamenii de afaceri
Un tunel de 670 de metri, construit cu mai bine de un secol în urmă pe partea canadiană, a fost deschis pen­tru a dezvălui amploarea uimitoare a acestor minuni inginerești. Ex­plo­ra­rea lui oferă o privire fascinantă asu­pra lucrărilor de pionierat care au con­tribuit la aducerea acestui colț al Americii de Nord în epoca modernă. Centrala electrică, care a funcționat din 1905 până în 2006, a deviat apa din puternicul râu Niagara pentru a rula generatoare gigantice care au electrificat industria regională și au contribuit la Great Lakes port of Buffalo să devină cunoscut sub nu­me­le de Orașul Luminii. Regiunea din jurul cascadei, potrivit ghidului turistic al stației, Elena Zoric, a fost cândva un centru de activitate pentru oamenii de afaceri care doreau să profite de exploatarea energiei hidroelectrice. Centrala hidroelectrică Adams a fost prima care a fost deschisă, operând pe partea SUA din 1895 până în 1961. Pe partea canadiană, Ontario Power Company a funcționat din 1905 până în 1999, iar Toronto Power Genera­ting Station din 1906 până în 1974. Astăzi, stația Niagara Parks este singura centrală hidroelectrică com­plet intactă din lume a erei sale. Ope­rată inițial de Canadian Niagara Power Company, a folosit ge­ne­ra­toa­re Westinghouse pentru a crea cu­renți alternativi patentați de in­ven­ta­torul Nikola Tesla, tehnologie de ulti­mă oră la acea vreme, potrivit CNN.
Un lift de sticlă coboară vizitatorii la 55 de metri dincolo de cele șase ni­veluri de infrastructură necesare pro­cesului de generare a energiei hidro­electrice. În partea de jos este tunelul de unde avea să iasă apa. Tunelul are aproape opt metri înălțime și șase metri lățime și este, de asemenea, o atracție istorică, unică. A fost nevoie de patru ani, de mii de muncitori pen­tru a excava șisturile de sub camera principală de generare folosind feli­nare, dinamită și lopeți.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura