Actualitate

A nins în munţi

Adriana Năstase
Maximilian Gânju

Prima ninsoare din acest an a căzut, ieri, în Masivul Retezat, după ce temperaturile au scăzut cu mult faţă de valorile normale pentru începutul de septembrie. Stratul de zăpadă măsoară între 7 şi 10 centimetri, la o altitudine de 2.000 de metri.
„Nu este o zăpadă care va rămâne mult timp. Este o zăpadă umedă, care a căzut cam devreme pentru perioada în care ne aflăm, dar aşa este la munte, oricând poate să ningă“, a declarat şeful Serviciului Public Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean. Salvamontiştii le recomandă turiştilor care doresc să meargă la munte, la acest sfârşit de săptămână, să îşi aducă haine groase şi să nu se aventureze pe trasee lungi, care necesită campare cu corturile.

Mai devreme cu o lună
Ieri, a nins şi în Parâng, unde la 1.700 de metri altitudine, ningea ca în toiul iernii. O situaţie similară, respectiv să ningă la începutul lunii septembrie, s-a mai înregistrat în urmă cu patru ani. „Pe versantul Slima ninge ca în poveşti acum şi sus la altitudine mare”, a declarat ieri, şeful Salvamont Petroşani, Dumitru Bârlida. Cabanierii din staţiune spun că zăpada a venit mai devreme cu cel
puţin o lună, dar asta nu înseamnă că sezonul de schi se va anunţa a fi neapărat unul foarte bun. Păţania din 2009, când s-au trezit că de Crăciun nu au zăpadă, i-a făcut să fie rezervaţi în a face pronosticuri. În staţiune temperaturile sunt scăzute, dar, cel puţin deocamdată, nu au atins valorile de îngheţ. Meteorologii susţin că în această perioadă, din cauza unui front atmosferic rece, care a pătruns la noi în ţară, temperatura a scăzut mult faţă de normal, iar la munte, precipitaţiile s-au transformat în lapoviţă şi ninsoare.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura