A fost Țebea, dar fără spectacol folcloric și târgul meșterilor populari

Câteva sute de persoane au luat parte, ieri, la Serbările Naţionale de la Ţebea, dedicate comemorării Eroului Naţional Avram Iancu, tra­diţionalul spectacol folcloric şi târgul meş­te­rilor populari fiind anulate, pentru al doilea an consecutiv, din cauza pandemiei de Covid.

Marele Erou național
Manifestările au marcat împlinirea a 149 de ani de la moartea lui Avram Iancu, un sobor de preoţi săvârşind o slujbă de pomenire la mor­mântul acestuia, care se află în cimitirul de la Ţebea.
„Vremurile, încă pandemice, nu ne pot face să uităm de măreţia trecutului nostru şi de aceste meleaguri. Este vorba de un perimetru sacru al memoriei istorice româneşti, marcat de cele patru puncte cardinale ale Panteonului Moţilor: mult secularul gorun al lui Horea, mormântul unde îşi doarme somnul de veci marele nostru Erou Naţional Avram Iancu, mormintele eroilor căzuţi pentru apărarea pământului românesc şi biserica veche a localităţii Ţebea, capitala Ţării Zarandului”, a spus celor prezenţi episcopul Devei şi Hunedoarei, Gurie.
Ceremonialul de la Ţebea a mai inclus de­puneri de coroane de flori din partea Pre­şe­din­ţiei, Guvernului şi Parlamentului României, din partea autorităţilor judeţene şi locale, precum şi a partidelor politice.
La manifestări au luat parte preşedintele Con­siliului Judeţean Hunedoara, Laurenţiu Nistor, prefectul judeţului, Călin Marian, parlamentari şi deputaţi europeni, lideri de partide politice, re­prezentanţi ai autorităţilor şi diferitelor instituţii ale statului din zonă sau din judeţele învecinate.
Organizatorii au insistat pe măsurile sanitare de prevenire a transmiterii SARS-CoV-2, motiv pentru care spectacolul folcloric tradiţional şi târgul meşterilor populari au fost anulate.

Pentru emanciparea socială
Avram Iancu s-a născut la 1824, într-o familie de moţi înstăriţi din comuna Vidra de Sus. De profesie avocat, la Revoluţia de la 1848 Avram Iancu făcea parte dintre fruntaşii intelectualităţii româneşti transilvănene luptătoare pentru emancipare socială şi naţională.
A fost unul dintre iniţiatorii şi organizatorii adu­nărilor publice de la Blaj, din 30 aprilie, 15-17 mai şi 15-23 septembrie 1848 şi conducătorul ce­telor înarmate de ţărani şi mineri din Munţii Apuseni, în rândurile cărora se bucura de o mare popularitate.
Avram Iancu a murit la 10 septembrie 1872 în comuna Baia de Criş şi trei zile mai târziu a fost înmormântat în cimitirul de la Ţebea, lângă Go­runul lui Horea. (A.Năstase)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.