A fost lansat portalul RO-ALERT. De azi începe testarea sistemului de alertare telefonică

Natalia Bumbac

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a lansat pagina web RO-ALERT – un sistem de avertizare a populaţiei în situaţii de urgenţă, prin intermediul telefonului mobil. Portalul este funcţional din data de 15 septembrie, urmând ca de astăzi, 17 septembrie, să înceapă testele.

„S-a ridicat problema informării oamenilor despre modul de folosire a sistemului RO-ALERT şi a rămas că, cu ajutorul STS-ului, să le explicăm. De mâine încep testele, nu ştim dacă judeţul Hunedoara a fost inclus pentru aceste testări. Vom vedea dacă vom primi sau nu mesaje”, a declarat Fabius Kiszely, prefectul judeţului Hunedoara.
Sistemul de avertizare RO-ALERT presupune transmiterea de mesaje către populaţia care se află în zone unde IGSU ştie că se va petrece un fenomen meteo extrem. Secretarul de stat Raed Arafat a explicat cum va funcţiona acest sistem: ”Dacă o persoană are telefonul închis şi îl deschide când încă mesajul de furtună este activ îl va primi imediat. Dacă va intra în zona unde mesajul este activ îl va primi. Mesajul va fi primit o singură dată.” Arafat a mai spus că va exista şi o aplicaţie pentru telefonul mobil care va emite avertizări în cazul fenomenelor mai puţin grave. ”La acest sistem va veni în completare şi aplicaţia Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. De exemplu, un fenomen de cod galben nu va fi dat prin sistemul RO-ALERT, ci prin aplicaţie. Codurile roşii vor intra automat pe RO-ALERT. Dacă un fenomen devine de cod roşu în următoarele două zile nu va fi dat prin RO-ALERT, va fi dat doar dacă se agravează în următoarele 30 de minute.
Site-ul ro-alert.ro este o sursă completă de informare despre modul în care vor fi difuzate mesajele de tip Cell Broadcast, cât şi posibilitatea de configurare a telefoanelor mobile pentru a putea primi aceste mesaje. Avertismentele prin RO-ALERT vor putea fi recepţionate pe întreg teritoriul României acolo unde există acoperire a reţelelor de comunicaţii mobile şi nu este necesară instalarea unei aplicaţii pe telefoanele mobile. Sistemul RO-ALERT funcţionează indiferent dacă utilizatorul deţine servicii de tip abonament sau prepay, iar recepţionarea mesajelor nu generează costuri sau taxe suplimentare pentru utilizatori. Pe site-ul sistemului există o listă cu fiecare tip de telefon mobil şi modul în care vor putea fi recepţionate mesajele.
Portalul RO-ALERT a fost lansat la exact un an după ce o furtună puternică a măturat Nord Vestul ţării. În 17 septembrie 2017, opt oameni au murit şi 67 au fost răniţi, fiind victime ale fenomenului extrem. Atunci s-a pus problema lipsei unui avertisment din partea meteorologilor, în zonele unde a fost furtuna fiind emis cod galben de ploi. Explicaţia meteorologilor a fost că furtuna s-a format într-un timp foarte scurt, de mai puţin de o oră, fără să existe semne clasice care să prevestească un asemenea fenomen, iar timpul pentru a o anunţa a fost prea scurt.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.