Eveniment

A fost dată sentința în dosarul utilajelor agricole furate din UE

ciocan_0Curtea de Apel Alba Iulia a încheiat judecarea celebrului dosar al utilajelor agricole furate din Uniunea Europeană. Vineri, 5 decembrie, a fost dată sentința pentru 27 de inculpați, dintre care 24 au fost condamnați, iar doi au fost achitați. Pentru unul dintre inculpați judecata a încetat deoarece acesta a decedat în timpul desfășurării procesului.

Fostul şef al SRI Alba a fost achitat

Potrivit comunicatului transmis de Curtea de Apel Alba Iulia 14 dintre inculpați au fost condamnați la pedepse cuprinse între trei ani și două luni închisoare până la 11 ani închisoare cu executare. Toți acești inculpați condamnați la pedeapsa închisorii cu executare aveau antecedente penale. Ceilalți 10 inculpaţi, care nu aveau antecedente penale au primit pedepse cuprinse între un an și două luni până la patru ani închisoare cu suspendare sub supraveghere a executării pedepselor.

Instanța a decis achitarea lui Ioan Tarnu, locotenent-colonel, fost șef al Direcției Județene de Informații Alba și Liviu Schiau, subcomisar de poliție la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia, de sub învinuirea de constituire a unui grup infracțional organizat și favorizarea infractorului, deoarece fapta nu există.

Prejudiciu de peste patru milioane de euro

În dosarul utilajelor furate din state ale UE au fost trimiși în judecată în luna mai 2011 la Curtea de Apel Alba Iulia 32 de inculpați, din mai multe județe, dar și din Hunedoara.  La momentul în care a început judecarea dosarului cinci dintre inculpați și-au recunoscut vina, iar magistrații au dispus disjungerea cauzei și judecarea acestora într-un dosar separat și la scurt timp a fost dată sentința.

Potrivit rechizitoriului, hoții de utilaje acționau pe teritoriul mai multor state membre ale UE. Aceștia identificau utilajele agricole, verificau modul în care acestea erau depozitate de către proprietari, căile de acces pentru pătrunderea prin efracție, eventualele sisteme de alarmă sau sisteme de urmărire GPRS, după care utilajele erau sustrase și transportate în România, fiind folosite documente false. Mai apoi erau ascunse la diverși tăinuitori și apoi vândute pentru importante sume de bani. Potrivit datelor estimative existente la dosar, prejudiciul creat de rețeaua de hoți de utilaje este de aproximativ patru milioane de euro.

Dosar cu ”vedete”

Dosarul a fost instrumentat de BCCO Alba Iulia, structură condusă la vremea aceea  de comisarul șef Traian Berbeceanu. Reținerea directorului SRI Alba a provocat la vremea respectivă un scandal imens, Ioan Tarnu și Liviu Schiau susținând faptul că sunt nevinovați. Cei doi, considerați vedetele dosarului, au fost reținuți pentru audieri mai multe ore, iar procurorii au propus arestarea preventivă. Judecătorii nu au fost, însă, de acord cu arestarea preventivă a acestora și au dispus cercetarea în stare de libertate.

Hotărârea Curţii de Apel Alba Iulia nu este definitivă, ea  poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare, iar competenţa de soluţionare a apelului revine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. (Natalia Bumbac)

 

 

 

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura