EvenimentFlash

A 13-a brăţară dacică

Livia Botici

Încă o brăţară dacică din aur este pe cale să fie recuperată şi adusă în România. Potrivit procurorului Augustin Lazăr, de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba-Iulia, pe parcursul acestui an, este foarte posibil să fie readuse în ţară o brăţară dacică şi alte artefacte sustrase de braconierii din siturile arheologice.

Jumătate, recuperate

Dintre cele 24 de brăţări, de origine dacică, descoperite în Munţii Orăştiei de mai multe reţele de braconaj arheologic, până astăzi, au fost recuperate 12. „Mai sunt de recuperat exact jumătate din brăţările identificate. Avem piste, restul brăţărilor sunt date în urmărire internaţională şi avem şi diverse informaţii privind locurile unde s-ar afla ele. În cursul acestui an, ne aşteptăm să recuperăm o spirală (n.r. brăţară dacică), precum şi alte artefacte importante, care s-au sustras în aceeaşi perioadă cu spirala. Ancheta nu a fost încheiată, ea continuă. A fost importantă cooperarea judiciară internaţională, deoarece avem de-a face cu nişte reţele internaţionale, care îşi încep activitatea pe teritoriul României şi le încheie prin Europa Occidentală sau chiar peste Ocean, în Statele Unite ale Americii”, a declarat, la Alba-Iulia, procurorul Augustin Lazăr.

Expoziţie la Alba-Iulia

Cu ocazia expoziţiei „Mirajul Aurului”, demarată miercuri, la Muzeul Naţional al Unirii, din Alba-Iulia, timp de o săptămână, vor fi expuse toate cele 12 brăţări dacice, din aur masiv, recuperate până acum de autorităţile române. Pentru furtul şi traficarea comorilor dacice, descoperite în siturile Căprăreaţa şi Sarmizegetusa Regia, între anii 2000-2001, au fost condamnaţi de magistraţi 11 hunedoreni. De asemenea, pe rolul instanţelor hunedorene, se mai află astăzi un alt dosar, în care 10 persoane, tot din judeţul Hunedoara, sunt acuzate de furtul mai multor vestigii dacice.

Cu turma după aur

Miercuri, la expoziţia de la Alba-Iulia, procurorul Augustin Lazăr, cel care s-a ocupat de investigarea cazului „aurarilor”, a povestit metodele prin care braconierii arheologi reuşeau să fure comorile dacice. Procurorul a declarat că pentru a-şi justifica prezenţa în zona siturilor din Munţii Orăştiei, de cele mai multe ori, braconierii se deghizau în ciobani şi cumpărau turme de oi. Apoi, le campau în apropierea locurilor unde urmau să efectueze săpăturile ilegale şi, după ce reuşeau să sustragă comorile, transportau cu ajutorul măgarilor, echipamentele şi ustensilele folosite.

2 comentarii la „A 13-a brăţară dacică

  • mare papagal mai esti domnule lazar. in goana ta dupa ciolan inventezi scenarii. esti un maimutoi comunist

  • cate bratari mai sperati sa gasiti? mai aveti multi bani de spalat? noi murim de foame si tot cumparam la bratari dacice (cica!)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura