Actualitate

A 12-a brăţară a ajuns în „Tezaurul istoric”

Dan Terteci

 Ministrul Culturii, Theodor Paleologu, a expus cea de-a 12-a brăţară dacică, recuperată de statul român, în colecţia „Tezaurul Istoric“ a Muzeului Naţional de Istorie a României (MNIR), unde piesa va putea fi văzută de vizitatori, alături de celelalte 11 artefacte similare.
Cea de-a 12-a brăţară dacică a fost răscumpărată de Guvernul României cu suma de 68.994 de euro. Alte două brăţări din acelaşi tezaur dacic, furate din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, au fost identificate în străinătate – una în Elveţia, cealaltă în SUA, au declarat surse guvernamentale. „Au fost identificate şi alte brăţări, numărul acestora fiind mult mai mare decât ne aşteptam“, au mai declarat surse judiciare, la sfârşitul lui iunie, adăugând că numărul total al brăţărilor înstrăinate se ridică la peste 20.
Are urme uşoare de uzură
Brăţara expusă miercuri la MNIR cântăreşte 883,37 de grame şi are o înălţime de 15 centimetri. După cum a precizat Ernest Oberlander, şeful Secţiei Numismatică – Tezaur din cadrul MNIR, această brăţară, spre deosebire de majoritatea celorlalte recuperate până în prezent, are „urme uşoare de uzură“. Brăţările, din aur nerafinat, au fost realizate „printr-o tehnică uluitoare“ – bătute la rece, cu ciocane din lemn, de câţiva meşteri, care stăpâneau foarte bine meşteşugul, a mai spus Oberlander. Specialistul a mai precizat că acestea erau făcute la comandă, pentru autorităţile supreme – regi sau preoţi daci. Cea de-a 12-a brăţară dacică recuperată face parte din tezaurul dacic furat în mai 2001, de o echipă de braconaj arheologic, din situl Sarmizegetusa Regia.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura