4 recomandări pentru prevenirea problemelor oculare
Prevenirea este, fără îndoială, mai eficientă decât tratamentul, iar acest principiu se aplică și în cazul sănătății ochilor. Lumina albastră emisă de ecranele digitale poate cauza oboseală oculară, uscăciune, vederea încețoșată și chiar probleme de vedere pe termen lung. Este important să iei pauze în mod regulat atunci când lucrezi la calculator.
Ochelarii de soare nu sunt doar un accesoriu la modă, ci și un instrument esențial de protecție împotriva radiațiilor ultraviolete. Protejează-ți ochii! Expunerea la razele UV crește riscul unor probleme de vedere precum cataracta sau degenerescența maculară. Ai grijă de sănătatea ochilor tăi! În rândurile de mai jos îți oferim 4 recomandări pentru a preveni problemele oculare.
1. Examinări de ochi regulate
Examinările regulate de ochi reprezintă un aspect esențial al îngrijirii sănătății oculare. Acestea nu ar trebui efectuate doar atunci când apar simptome neplăcute, ci ar trebui să fie parte a rutinei de îngrijire a sănătății. Consultul optometric periodic contribuie la diagnosticarea timpurie a diferitelor afecțiuni oculare, precum glaucomul sau degenerescența maculară, care sunt tratate mai eficient dacă sunt depistate în faze incipiente. De asemenea, se face testarea acuității vizuale, pentru a vedea dacă există probleme de vedere la distanță sau de aproape.
Frecvența recomandată pentru examinările de ochi variază în funcție de mai mulți factori, inclusiv vârsta, istoricul medical și dacă persoana poartă ochelari sau lentile de contact. În general, se recomandă cel puțin un consult de ochi anual, dar poate fi o frecvență mai mare în cazul persoanelor cu un risc ridicat de a dezvolta probleme de vedere. Controalele regulate sunt esențiale pentru menținerea sănătății ochilor. Ele ajută la diagnosticarea timpurie a afecțiunilor, permit un tratament eficient și previn dezvoltarea unor probleme de vedere severe. Mergi și tu la o consultație gratuită de optometrie în Deva!
2. Pauze de la ecrane și filtru de protecție
Reducerea timpului petrecut în fața ecranelor este o practică foarte bună pentru sănătatea ochilor. Reține că expunerea prelungită în fața ecranelor provoacă simptome precum, sindromul de ochi uscat, oboseală oculară, vedere încețoșată sau dureri de cap. Așadar, ia pauze frecvente dacă lucrezi mult la calculator. Există regula 20-20-20 pe care o poți aplica și tu. Aceasta spune că, la fiecare 20 de minute petrecute în fața ecranului să iei o pauză de 20 de secunde ca sa privești un obiect aflat la o distanță de 20 de metri. Pauzele frecvente de la ecran reduc semnificativ disconfortul ocular.
Un alt sfat important este ca ochelarii tăi să aibă lentile cu filtru de protecție pentru lumina albastră (emisă de ecranele digitale). Dacă nu ești un purtător de ochelari, poți să îți comanzi o pereche cu lentile fără dioptrii, dar cu strat pentru lumina albastră. Astfel ochii sunt apărați, iar riscul de a resimți vreun disconfort vizual scade semnificativ. Vorbește despre lentilele cu filtru pentru lumina albastră cu optometristul magazinului Lensa din Deva Shopping City. Îți va oferi răspunsuri la întrebările tale și sfaturile necesare pentru ca tu să contribui la menținerea sănătății ochilor în era digitală.
3. Protecție împotriva radiațiilor UV
Radiațiile ultraviolete (UV) au efecte devastatoare asupra sănătății ochilor. Expunerea prelungită la razele ultraviolete poate crește riscul de cataractă și degenerescență maculară. Prin urmare, este esențial să îți protejezi ochii, iar un mod eficient de a face acest lucru este purtarea ochelarilor cu protecție UV. Este important de menționat că nu toți ochelarii de soare te protejează împotriva radiațiilor ultraviolete, așa că este esențial să acorzi atenție sporită produsului pe care îl cumperi.
Prin urmare, ia-ți ochelari de soare care sunt dotați cu lentile care blochează 99%-100% radiaţiile UVB şi UVA. Câteva simboluri te ajută să identifici ochelarii de calitate: marcajul CE (modelul respectă standardele de calitate ale Uniunii Europene) sau UV 400 (ochelarii blochează razele UVA și UVB). Totodată, când îți cumperi ochelarii de soare, este important să aibă dimensiuni mai generoase, tocmai pentru a acoperi nu doar ochiul, cât și zona adiacentă. Găsești o varietate de modele cu rame mari. Dacă ai dioptrii, deci ești un purtător de ochelari de vedere, poți opta pentru ochelari de soare. Exista lentile de soare cu dioptrii, deci te poți bucura în voie de avantajele oferite de aceștia.
4. Alimentație sănătoasă
Sănătatea ochilor este strâns legată de alimentația noastră și de nutrienții pe care îi alegem să îi introducem în corp. Unul dintre cei mai importanți nutrienți pentru sănătatea ochilor este binecunoscuta vitamina A. Ajută la vederea nocturnă, la prevenirea degenerescenței maculare și contribuie la menținerea sănătății retinei. Alimentele bogate în vitamina A sunt morcovii, cartofii dulci sau spanacul.
Luteina și zeaxantina, doi antioxidanți puternici, joacă și ei un rol important pentru sănătatea oculară. Ajută la protejarea ochilor de deteriorarea cauzată de lumina soarelui și pot avea un aport la a reduce riscul de cataractă și degenerescență maculară. Alimentele bogate în luteină și zeaxantină sunt ouăle, porumbul, portocalele și kiwi. Totodată, acizii grași omega-3, în special DHA, sunt foarte buni pentru sănătatea retinei. Acești acizi grași contribuie la prevenirea sindromului de ochi uscat și la reducerea riscul de glaucom și degenerescență maculară datorate vârstei. Surse bune de omega-3 sunt peștele gras, nucile și semințele de in. De asemenea, pentru a menține sănătatea oculară, nu este suficient să ne concentrăm doar pe acești nutrienți. Este necesară o alimentație echilibrată, bogată în fructe, legume, proteine slabe și cereale integrale
Pentru a menține sănătatea ochilor și a preveni problemele oculare, este recomandat să adopți un comportament preventiv, iar primul pas este realizarea unui consult de ochi. Optometristul îți va oferi informații prețioase despre igiena oculară, importanța filtrului de protecție pentru lumina albastră sau de ce ochelarii de soare nu sunt doar un accesoriu la modă și cum să alegi o pereche de calitate, care să-ți protejeze ochii de razele soarelui. Informează-te, acționează și bucură-te de sănătatea ta oculară pe termen lung!