Actualitate

3 jocuri de cărți pe care românii le practică des în anul 2023

Jocurile de cărți au fost întotdeauna la modă în România. Acestea se învață în studenție și se practică ulterior la orice vârstă. Există jocuri care pot fi practicate în mod individual, însă cele mai distractive par a fi cele care pot fi jucate în grup. Totuși, având în vedere progresul tehnologiei din ultimii ani, nu este de mirare că multe dintre aceste jocuri s-au mutat online și sunt practicate pe smartphone, tabletă sau computer. Mai jos vom prezenta 3 dintre cele mai populare jocuri de cărți în România în anul 2023.

Solitaire

Originea acestui joc își are locul în a doua parte a secolului a XVII-lea, atunci când Regele Ludovic al XIV-lea întemnița nobilii care nu erau rude cu el. Povestea ne spune că unul dintre acești aristocrați încarcerați a inventat jocul Solitaire. Jocul a început să câștige popularitate mult mai târziu, dintr-o pură întâmplare.

Wes Cherry a scris codul sursă al acestui joc în anul 1988, în timp ce-și efectua stagiul de practică la Microsoft. Interesant este că jocul l-a dezvoltat în timpul său liber, însă conducătorilor companiei le-a plăcut atât de mult, încât l-au introdus în toate versiunile de Windows lansate de atunci și până în prezent.

Obiectivul jocului este de a așeza cărțile dintr-un pachet în ordine crescătoare, pe patru coloane, în funcție de simbol (treflă, pică, caro și cupă). Pe lângă acestea, jucătorul mai are alte 7 coloane, unde poate suprapune cărțile în ordine descrescătoare, însă numai câtă vreme acestea au culori alternative (roșu/negru). Șansele de a finaliza cu succes o partidă de Solitaire sunt de aproape 80%, iar jocul este destul de ușor de învățat.

Blackjack

Acesta este unul dintre cele mai populare jocuri de cazinou, iar în ultimii ani, a început să capete o mare popularitate și în România, prin prisma cazinourilor live. Chiar dacă tehnica număratului cărților nu mai este folositoare, întrucât dealerul folosește 6 pachete de cărți simultan, iar acestea sunt schimbate sau amestecate în momente aleatorii, în sine, într-un joc de blackjack cu crupier, marja de câștig a casei este de doar 1%, cu condiția ca jucătorul să facă de fiecare dată cele mai bune mișcări.

Totuși, pentru a ajunge la un nivel înalt, începătorii trebuie să înțeleagă în primul rând regulile, funcției și statisticile jocului și să profite la maxim de toate acestea. Spre exemplu, un jucător de blackjack experimentat știe că dealerul a cărui carte cu fața în sus este un As, are șanse de aproximativ 33% să nimerească blackjack, moment în care recurgerea la funcția de asigurare în blackjack se poate dovedi a fi extrem de utilă. Cu toate acestea, începătorii pot prinde rapid mecanismul jocului și se pot distra la masa de joc încă de la prima sesiune.

Macaua

Macaua este un joc asemănător cu Crazy Eights, care a fost inventat în anul 1930. Se aseamănă și cu Mau-Mau și cu Uno, însă principala deosebire este că Macaua se joacă cu 54 de cărți standard, astfel încât este unul dintre cele mai accesibile jocuri.

La începutul unei runde, fiecare jucător primește câte 5 cărți pe care are voie să le vadă, dar trebuie să le ascundă de ochii celorlalți concurenți. Restul cărților sunt puse pe masă, cu față în jos, iar prima carte se întoarce și se așază pe masă cu fața în sus. Câștigătorul este cel care rămâne primul fără nici o carte în mână.

Pe masă se pot așeza, pe rând, cărți care au același simbol sau aceeași valoare. Asul schimbă simbolul care trebuie pus, 4 îi face pe următorul să stea o tură, 2, 3 și jokerii sunt „umflături”, adică îi determină pe ceilalți să tragă cărți din pachet (asta dacă nu pun jos alte „umflături” compatibile și pasează pedeapsa mai departe).

Atunci când jucătorul rămâne cu o singură carte în mână trebuie să rostească imediat „Macaua”, altfel, dacă un altul o face înaintea sa, va trebui să tragă 5 cărți din pachet. Dinamica jocului îl face să fie extrem de imprevizibil și distractiv, pentru că soarta jocului se poate schimba la 180 de grade în orice moment.

 

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura