12 absolvenţi prinşi copiind la bac-ul de toamnă

Cristina Ghenea

Absolvenţii claselor de liceu nu s-au liniştit nici după dezastrul de la Bacalaureatul din vară. Ieri, în timpul probei scrise de la Limba română, în şase dintre cele opt centre de examinare din judeţ, mai mulţi elevi au fost prinşi încercând să fraudeze testarea.
Pentru susţinerea acestei probe s-au înscris 1.765 de hunedoreni absolvenţi de clasa a XII-a, dar ieri dimineaţă, s-au prezentat la examen doar 1.509. Un număr de 12 dintre elevi au vrut, însă, să copieze, fiind prinşi de supraveghetori. Asta s-a întâmplat în centrele din Brad, Călan, Deva, Hunedoara şi Vulcan. „Au fost prinşi având asupra lor fiţuici sau cărticele care conţineau comentarii ale operelor studiate. Se pare că unii dintre elevi nu iau în serios acest examen şi încă mai încearcă diferite metode de copiere. Însă nu vom lăsa ştacheta jos, toleranţa faţă de fraudarea probelor fiind, în continuare, zero”, a declarat Marta Mate, inspector şcolar adjunct.

O probă dificilă

„A fost atât de greu încât nu am ştiut nimic. Nici nu cred că mai are rost să mă prezint la proba de matematică, că sunt sigur că nu iau notă de trecere la română”, a declarat un elev de la Grupul Şcolar „Grigore Moisil”, din Deva. Potrivit reprezentanţilor ISJ Hunedoara, la primul subiect, elevii au avut de răspuns unor cerinţe cu grad mediu de dificultate, pe baza unui fragment din opera „Adela”, a lui Garabet Ibrăileanu. Apoi, subiectul al doilea a presupus scrierea unui text de tip argumentativ despre prietenie, pornind de la cunoscuta afirmaţie „Prietenia nu este un dor, ci o prezenţă”, a lui Nichita Stănescu, iar la cel de-al treilea subiect elevii au avut de redactat un eseu care să reflecte tema dintr-o nuvelă studiată.

Elevul prins cu mobilul a dat proba la Română

Pe de altă parte, printre cei prezenţi ieri la proba de Limba şi literatura română s-a aflat şi Alexandru Szekely, din Hunedoara, care în luna iunie a fost dat afară din sala de examen după ce a fost prins cu telefonul mobil. Reamintim că el a câştigat în instanţă dreptul de a repeta testarea, chiar dacă, potrivit metodologiei, nu ar mai fi trebuit să poată susţine Bacalaureatul decât peste două sesiuni, adică în toamna anului viitor. Dintre cei eliminaţi în sesiunea din vară, cinci hunedoreni au atacat în instanţă măsura luată de membrii comisiei de Bacalaureat. Iniţial, magistraţii le-au dat dreptate doar la doi dintre aceştia, respectiv lui Tudor Tătar şi lui Alexandru Szekely. Ieri, pe listă a mai fost adăugat şi Răzvan Balosin, absolvent al clasei a XII-a, la Colegiul Naţional „Iancu de Hunedoara”. Mâine, acesta va susţine proba scrisă la matematică, după ce, în vară a fost prins cu fiţuici. La sesiunea din vară a Bacalureatului, 133 de elevi hunedoreni au fost eliminaţi din cauză că au încercat să copieze.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.