10 zile pentru distrugerea plantelor etnobotanice

16 februarie 2010 | 1 Comentariu | Publicat in: Actualitate

Adriana Năstase

Ieri a intrat în vigoare Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 6/2010, prin care se modifică şi se completează legile în vigoare privind regimul juridic al plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante şi psihotrope. Astfel, potrivit acesteia, proprietarii de asemenea substanţe au obligaţia să le distrugă în termen de 10 zile.

Trei magazine de profil

Poliţiştii hunedoreni au identificat în judeţ, trei magazine care comercializau plante ce pot intra sub incidenţa actului normativ, iar aseară ei au demarat acţiuni de verificare a stocurilor de plante şi substanţe deţinute de aceste societăţi comerciale, în vederea inventarierii şi a distrugerii lor.

Lista completă a plantelor şi substanţelor interzise poate fi consultată în cuprinsul O.U.G. nr. 6/2010, publicată în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 100/15.02.2010.

Centrul Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului a acuzat statul de complicitate la comercializarea plantelor etnobotanice, spunând că Guvernul a protejat acest comerţ prin acordarea unui termen de 10 zile pentru ca magazinele să scape de stocurile de produse. Actul normativ introduce în categoria drogurilor 27 de substanţe şi nouă plante etnobotanice cu efect halucinogen, care nu mai pot fi deţinute şi comercializate. Actul normativ permite doar anumitor persoane specializate să mai deţină astfel de plante, dar numai în cantităţi mici, pentru tratament terapeutic şi utilizarea ca eşantion de probă şi comparaţie cu alte produse similare care vor fi eventual descoperite ca fiind vândute ilegal.

Comentarii (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Adrian spune:

    In clasa a V-a am invatat la scoala ca botanica este stiinta care se ocupa cu studiul plantelor. Tot prin scoala generala am studiat si pleonasmul.

    Subiect pentru teza la limba romana: analizati titlul articolului!

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
De Ziua Îndrãgostiţilor, Cupidon a lucrat pentru tinerii liberali

Duminică, 14 februarie, a fost o zi plină de evenimente „cu dedicaţie” puse la cale de organizaţia judeţeană TNL Hunedoara...

Noile achiziţii „încurcă” Mureşul

Terenurile impracticabile îi dau mari bătăi de cap antrenorului Mureşului Deva, Gică Barbu (foto), întrucât echipa deveană nu-şi poate desfăşura...

Primarul din Uricani, bun de platã

Descoperit de Curtea de Conturi cu oareşce găuri în bugetul local, fără acoperire din punct de vedere legal, primarul din...

Închide