1 Decembrie la Istanbul

4 decembrie 2018 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate

Dr. Gheorghe Firczak

Clubul Parlamentarilor „Ioan Raţiu“- Mariana Rădulescu, Parohia Ortodoxă „Sfânta Muceniţă Paraskevi“ din Istanbul – paroh Sergiu Vlad şi Uniunea Culturală a Rutenilor din România- Constanţa Firczak au organizat sărbătorirea Marii Uniri şi a Zilei Naţionale a României în celebra metropolă turcă. Au participat români din ţară, Bucureşti, Deva, Târgovişte, Braşov, Alba-Iulia şi cei stabiliţi la Istanbul, enoriaşi ai parohiei mai sus amintite.

Această biserică este aşezată în cartierul Hasköy în partea europeană a oraşului, pe malul răsăritean al Cornului de Aur. Biserica are hramul Sfintei Muceniţe Paraskevi, sărbătorită la 26 iulie. Antoninus Pius (86-161), împărat roman (138-161), ordonă prigonirea ei. Urmaşul acestuia, Marcus Aurelius (121-180), împărat roman (161-180) prigoneşte şi el creştinii. Paraskevi a fost decapitată la 26 iulie 170. Este altă muceniţă decât Cuvioasa Parascheva, cinstită la 14 octombrie.
Biserica mai are şi hramul Sfinţilor Martiri Brâncoveni. Ea a fost reconstruită de la fundaţie (1692) prin dania domnitorului Constantin Brâncoveanu (1688-1714) pe locul unei vechi biserici bizantine. Din anul 2004 a devenit parohia românilor ortodocşi din Istanbul. Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului participă la liturghii oficiate în limba greacă şi în limba română de două ori pe an, pentru a acorda atenţia cuvenită tradiţiei bizantine şi comunităţii româneşti stabilită în Istanbul.
Românii din ţară şi din diasporă au sărbătorit împreună 1 Decembrie. Distinsa preoteasă Andreea Vlad a prezentat pe scurt comunitatea românească din Istanbul. De asemenea, Constanţa Firczak a evocat ideea că rutenii au fost prima minoritate din România care a aderat la idealul desăvârşirii unităţii naţionale a românilor în anul 1918. Totodată a reamintit-o pe celebra roabă ruteancă, Anastasia Lisowska (1502-1558), denumită de tătari Rokselana, în limba tătară Ruteanca, devenită Hürrem Haseki Sultan (1531-1558), soţia lui Soliman Magnificul (1494-1566), sultan otoman (1520-1566), prima concubină din harem care a reuşit să devină soţia unui sultan.
A doua zi, grupul românilor a participat la Sfânta Liturghie oficiată de părintele Sergiu Vlad, la Biserica Ortodoxă Română din Istanbul.

Loading...

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Opt medalii de aur la Mondialele de fotbal- tenis

Sportivii de la Clubul de fotbal tenis Comexim R Lupeni au terminat în forţă întrecerile Campionatului Mondial de juniori şi...

Record de participanţi la “Cupa României” de taekwon-do de la Deva

Municipiul Deva a găzduit recent cel mai mare concurs de arte marţiale din ţară, Cupa României la tae kwon-do ITF,...

Fotbal, Liga a II-a: Energeticianul, tot mai departe de obiectivul iniţial

ACS Energeticianul a evoluat în cadrul etapei cu numărul 20, în deplasare la Luceafărul Oradea, jocul fiind unul considerat de...

Închide