Actualitate

„Vom îngheţa anul şcolar”

Livia Botici

Profesorii hunedoreni ameninţă cu boicotarea anului şcolar în curs, pentru că, spun ei, sunt nemulţumiţi de disponibilizările care vor urma în sistemul educaţiei, dar şi pentru că salariile lor au scăzut simţitor, de când Legea salarizării unitare a intrat în vigoare.

În toată ţara, dar încă nu în Hunedoara

Începând cu această săptămână, profesorii hunedoreni vor protesta împotriva disponibilizărilor din sistemul educaţional şi a scăderii salariilor. Cu toate că, în aproape toată ţara, acţiunile de protest ale dascălilor au început de ieri, în judeţul Hunedoara, profesorii au pus note şi calificative în catalog şi au desfăşurat activitatea în mod normal. Spre exemplu, la Liceul Pedagogic „Sabin Drăgoi” din Deva, orele au decurs fără proteste din partea dascălilor, aceştia trecând note în catalog. „Noi nu am primit nimic de la sindicat, care să ne spună că nu punem note astăzi, activitatea se desfăşoară la fel ca în fiecare zi, profesorii sunt la clasă şi, cu siguranţă, pun note”, ne-a declarat Felicia Adăscăliţei, director al Liceului Pedagogic „Sabin Drăgoi”, din Deva. „În judeţul nostru nu au început protestele de ieri, pentru că am sfătuit profesorii să aştepte un document oficial de la sindicat şi să nu se ghideze după informaţiile care apar la televizor. Acum, lucrăm la această directivă şi urmează ca, în cel mai scurt timp, să trimitem directiva către direcţiunile fiecărei instituţii de învăţământ”, ne-a declarat Paul Rusu, liderul Sindicatului din Învăţământul Preuniversitar (S.I.P.) Hunedoara.

Ameninţă cu boicotarea anului şcolar

Profesorii din sistemul de învăţământ preuniversitar sunt nemulţumiţi de faptul că, în acest an, urmează ca alţi 15.000 de dascăli să fie disponibilizaţi, după ce anul trecut au fost daţi afară 30.000. „De asemenea, nu putem accepta faptul că salariile colegilor noştri au scăzut foarte mult, după ce Legea salarizării unitare a intrat în vigoare. Modul de calcul al lefurilor este total greşit şi nu putem să tăcem şi să înghiţim. Ne deranjează foarte tare şi faptul că proiectul noii Legi a Educaţiei nu a fost discutat şi cu profesorii, şi a fost elaborat fără ca noi să spunem dacă suntem sau nu de acord. Nu se poate ca un proiect de lege să fie făcut de aceşti politicieni, doar ca să-şi vadă numele scris în dreptul unei legi”, precizează Paul Rusu, liderul S.I.P. Hunedoara. Joi, în faţa sediului Guvernului, vor avea loc mitinguri ale profesorilor din toată ţara, iar pe 22 aprilie, dascălii vor începe greva generală. „Din judeţul nostru, vor lua parte la miting 50 de profesori, iar în timp ce ei vor fi în Bucureşti, colegii care rămân acasă nu vor preda, ci vor discuta cu elevii pe marginea Legii Educaţiei. În cazul în care problemele noastre nu se vor rezolva, vom continua demersurile de îngheţare a anului şcolar, acţiune care va începe zilele acestea, prin refuzul dascălilor de a nota elevii”, mai spune Paul Rusu.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura