Actualitate

„Vânatul din păduri este în pericol de dispariţie”

Livia Botici

Dorin Jan Calciu (foto), directorul Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Hunedoara, atenţionează că un proiect de Ordonanţă de Urgenţă (OUG) a Guvernului României, privitor la fondurile de vânătoare, este foarte aproape de a fi adoptat, iar prevederile acestui act legislativ vor duce la dispariţia vânatului din păduri. Potrivit lui Dorin Jan Calciu, în spatele acestei OUG stau interese meschine, care nu au în vedere decât îmbogăţirea şi, nicidecum protejarea faunei sălbatice.

„Vor să scape de sub control şi să fure cât mai mult”

Proiectul de OUG a fost iniţiat de cinci parlamentari ai Partidului Democrat Liberal. Odată cu apariţia acestuia, reprezentanţii AJVPS Hunedoara, împreună cu colegii din întreaga ţară, i-au transmis premierului Emil Boc o petiţie, prin care îi aduc la cunoştinţă „dezastrul” pe care îl va produce acest act legislativ. „În spatele acestei OUG stau oameni cu mare influenţă şi cu mulţi bani, care nu se gândesc decât la interesele lor. Deşi iniţiativa vine din partea parlamentarilor PDL, în umbră sunt forţe transpartinice, care se înţeleg perfect când vine vorba despre bani. În fapt, prin OUG, se doreşte ca aceşti oameni să aibă acces nelimitat la tot vânatul care există în păduri. Având o mare influenţă asupra actualei puteri, au ajuns până la a scoate acest proiect, prin care să ne oblige să renunţăm la o parte din fondurile de vânătoare. De la AJVPS nu se poate fura vânat, nu se poate fura statul, pentru că noi avem documente pentru absolut totul. Or, aceste grupuri de interese asta vor. Să scape de sub controlul statului şi să fure cât mai mult. În acest caz, se doreşte stimularea primarilor de comune, pentru a se constitui în asociaţii de proprietari, care să încredinţeze unei asociaţii de vânătoare privată, tot vânatul de pe suprafaţa fondului de vânătoare”, a declarat Dorin Jan Calciu, directorul AJVPS Hunedoara.

„Totul este o capcană”

Potrivit directorului AJVPS Hunedoara, primăriile vor avea doar de pierdut din această „afacere”. „La această oră, tariful pentru vânătoare se repartizează în acest mod: 81 la sută îl iau proprietarii terenului, adică primăriile, iar diferenţa merge la stat. În momentul în care, eu, primărie, am fondul meu de vânătoare, pe stat nu îl mai interesează dacă eu îmi primesc acei 81 la sută, dar mă obligă să îi dau 19 la sută. Asta nu li s-a spus primarilor. Tocmai de aceea, vreau să le arăt edililor că este o capcană această OUG şi că în foarte scurt timp, dacă va fi aprobată legea, vânatul va dispărea, iar ei vor fi în pierdere”, a declarat Dorin Jan Calciu, directorul AJVPS Hunedoara.

5 comentarii la „„Vânatul din păduri este în pericol de dispariţie”

 • De furat se fura pe vremea cand matale erai pe val impreuna cu Nastase , atunci s-au intamplat cele mai mari abuzuri , atunci se proteja branconajul , chiar era orchestrat de dumneavoastra . Ar trebui sa va fie rusine sa mai apareti in viata publica , nicideum nu este cazul sa dati declaratii de genul acesta .

 • Cetăţăne, dacă ai spus o minciună, sigur va veni şi replica. 😉

  A fo mediatizat episodul cu Năstase !
  De la Vânătoarea de subzistenţă, ca sursă alternativă de hrană sa ajuns la o pervertire dementă, a uciderii din plăcere.
  Orice dement după multe încercări poate ucide orice animal iar fătălăul în demenţa lui chiar se bucură de aşa mare ‘bravură’, indiferent cine dracu e : Ceauşescu, Ţiriac, Năstase, sau fiştecine !

 • Pentru ,cetateanu, pai bine frate daca esti asa documentat cu furturile de pe vremea lui…cu ouale mari spune ce ai de spus s-au ei fi castrat si n-ai curaj.

 • Hotul asta de Calciu s-a gasit sa vorbeasca….cand a auzit ca pierde fondurile le-a dat ordin vanatorilor sa impuste tot la ras,si’a mai vorbeste el de protejerea vanatului…El s-a imbogatit pe treaba asta!!!

 • Domnule Calciu nu vi se pare ridicol de ceea ce declarati in presa? In fondul dumneavoastra care l-ati gestionat, le-ati comunicat vanatorilor dumneavoastra sa impuste tot ce iasa in bataia armei. S-au gasit de catre sateni cerbi si mistreti impuscati si lasati in padure. Poate cei ce vor gestiona fondul acuma o sa aiba respect pt vanat,nu ca si dumneavoastra.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura