EvenimentFlash

„Nu am furat brăţările dacice!”

Livia Botici

Ieri, la Judecătoria Deva, au fost prezenţi membrii celei de-a doua grupări de „aurari”, acuzaţi de faptul că, în perioada 1998–2007, au efectuat săpături în siturile arheologice din Munţii Orăştiei şi au furat comorile dacice. Daniel Moc, una dintre persoanele acuzate, spune că acest dosar este doar o făcătură a anchetatorilor.

Un nou termen

La termenul de judecată, care a avut loc ieri, au fost prezenţi cinci dintre cei acuzaţi de implicarea în sustragerea tezaurului alcătuit din brăţări şi monede, din punctul arheologic „Sub Muchea Cetăţii“ şi de sustragerea a două tezaure din Sarmizegetusa Regia, din zona „Căprăreaţa“. Din cauză că martorii, propuşi de Parchet, nu au fost prezenţi în sala de judecată, instanţa a decis acordarea unui nou termen, pe data de 22 iunie, atunci când vor fi citaţi alţi martori din dosar. Ilic Ljubisa, cetăţeanul sârb, considerat capul reţelei de trafic de tezaure arheologice, nu a fost prezent la proces, şi nici nu a fost reprezentat de avocatul său. „Am fost la fiecare termen al acestui proces şi, de fiecare dată, ceilalţi avocaţi au tot cerut amânări ale cauzei. Am sunat săptămâna trecută la Judecătoria din Deva şi mi s-a spus că există cereri de amânare a procesului şi de aceea, am decis să nu mai fac drumul de la Bucureşti la Deva. De asemenea, clientul meu se află acasă, în Serbia, la Belgrad şi nu are cum să vină la proces”, a declarat pentru MESAGERUL HUNEDOREAN, Cristian Sârbu, avocatul lui Ilic Ljubisa.

„Suntem ţapi ispăşitori”

Unul dintre cei 12 acuzaţi declară că acest dosar este doar o făcătură a procurorilor, care, „din exces de zel, fabrică dosare”. „Datorită faptului că am lucrat pentru Iulian Ceia, am fost prima dată martor în dosarul mare al comorilor dacice. Atunci, la audieri, le-am spus procurorilor de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba, că nu ştiu nimic despre acest tezaur şi despre activităţile pe care le desfăşura şeful meu. Nimeni nu m-a crezut, anchetatorii încercau să mă forţeze să declar lucruri pe care nu le-am făcut şi despre care habar nu aveam, dar nu au reuşit să mă influenţeze. Sunt sigur că, acest dosar, în care sunt declarat inculpat, este o dovadă a faptului că, din exces de zel, aceşti procurori au deschis o altă cauză, pentru a se răzbuna pe noi, cei care nu am vrut să declarăm fapte pe care nu le cunoşteam. Nu am furat brăţările dacice! Mai mult, pe ceilalţi inculpaţi din dosar, eu nici măcar nu îi cunosc, nu ne ştim între noi, şi atunci, cum am fi putut să facem parte dintr-un grup organizat?”, se întreabă Daniel Moc, unul dintre cei acuzaţi de furtul tezaurului arheologic.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura