Actualitate

„Halda de zgurã nu o va lua la vale”

02 samoilescu

Sorina Popa

 O expertiză tehnică privind halda de zgură de la ArcelorMittal Hunedoara arată că lucrările de excavare efectuate haotic pot afecta stabilitatea haldei, ducând la alunecări de teren în zonă.
O comisie de monitorizare a cerut SC ArcelorMittal Hunedoara să efectueze o expertiză tehnică a stabilităţii haldei de zgură, care să precizeze dacă există riscul casă alunece în Cerna şi chiar pe platforma combinatului, creând pericolul acoperirii cu apă a unei părţi a oraşului. Cererea comisiei vine după ce SC ArcelorMittal Hunedoara a efectuat un studiu geotehnic ce avertiza clar că, în cazul unor ploi abundente, „alunecarea de teren de o mare amploare este inevitabilă”.

Să se oprească lucrările haotice
În urma efectuării expertizei tehnice de către conf. univ. dr.ing. Bogdan Ion Alexandru, s-a stabilit că infiltraţiile de apă şi exploatarea incorectă prin excavarea adâncă în materialul haldat pot produce alunecarea şi destabilizarea haldei de zgură de la Hunedoara. Ca atare, expertul tehnic a recomandat oprirea lucrărilor haotice de excavare de pe tot cuprinsul haldei de zgură. „În urma expertizei tehnice, reiese că stabilitatea haldei de zgură de la Hunedoara este pusă în pericol. Se exploatează haotic, doar deşeurile metalice, ceea ce face ca halda să o ia la vale”, a declarat Georgeta Barabaş, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Hunedoara.

„Nu există un pericol”, zice prefectul
Cu toate acestea, în conferinţa de presă susţinută ieri, prefectul judeţului, Ioan Gabriel Samoilescu (foto), a afirmat că nu există nici un pericol să asistăm la un dezastru ecologic la halda de zgură de la ArcelorMittal Hunedoara. „Sunt nedumerit de faptul că atât studiul, cât şi expertiza tehnică au fost realizate de acelaşi expert. Concluzia pe care am tras-o eu este că s-au efectuat controale privind atât stabilitatea haldei, cât şi respectarea planului de exploatare. Nu ne interesează problemele comerciale dintre firmele care exploatează halda. Sunt nedumerit că ArcelorMittal Hunedoara pasează obligaţiile de mediu către cele două societăţi comerciale care exploatează halda. Rog ArcelorMittal Hunedoara să încheie două contracte cu cele două firme, care să precizeze că acestea sunt obligate să exploateze o cantitate aproximativ egală de zgură”, a declarat prefectul de Hunedoara.
În aceste condiţii, se pare că problema haldei de zgură de la Hunedoara este mereu pasată de la o autoritate la altaşi nimeni nu-şi ia responsabilitatea în ce priveşte exploatarea ei. Aşa  că hunedorenilor, care sunt cei mai expuşi în cazul în care halda o să o ia la vale, nu le rămâne decât să se roage să nu plouă mult. În rest, cum o vrea  Dumnezeu!.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.