„Explozie“ la depozitul de la Bârcea
Nicoleta Popa
Ieri, în jurul orei 11, în timpul unei furtuni puternice, au explodat două rezervoare cu motorină, cu o capacitate de 10.000 de tone, fiecare de la depozitul rezervă de stat de la Bârcea. La scurt timp, explozia a fost urmată de un incendiu, care a cuprins şi celelalte patru rezervoare de aceiaşi capacitate. Fumul degajat în atmosferă a format un nor cu înălţimea de 20-30 de metri, care se îndrepta cu paşi repezi spre localităţile Cristur, Bârcea, Peştişu Mic şi Sântandrei. Din cauza ploilor abundente, s-a format o viitură, care a afectat grav cuvele de retenţie în jurul rezervoarelor.
Locuitorii din zonă au fost evacuaţi
La câteva minute după producerea dezastrului, populaţia şi salariaţii din zona afectată au fost avertizaţi prin semnal sonor, de propagarea norului toxic. Totodată, cinci echipaje de pompieri militari de la Deva, Orăştie şi Hunedoara, cu tot atâtea autospeciale cu apă şi spumă, ajung în cel mai scurt timp la locul incendiului şi încep procedurile de stingere şi răcire a rezervoarelor afectate. În urma exploziei, trei oameni au fost răniţi grav şi au primit îngrijiri din partea paramedicilor SMURD şi a medicilor de la ambulanţă, într-un cort special amenajat pentru trierea victimelor.
Pentru limitarea propagării viiturii poluate cu motorină, serviciile voluntare de la Deva şi Simeria, precum şi militarii, au construit un dig de protecţie din saci cu nisip. Persoanele evacuate din zona afectată de norul toxic au fost cazate în tabăra de sinistraţi, dotată cu sală de mese, bucătărie rulantă, cisternă cu apă potabilă, punct medical de Cruce Roşie. În tabără lucrează echipaje ale jandarmilor, pentru asigurarea ordinei şi siguranţei publice, Crucea Roşie pentru distribuirea ajutoarelor umanitare, prepararea, servirea hranei şi acordarea primului ajutor şi Poliţia Comunitară, pentru luarea în evidenţă a persoanelor evacuate.
A fost un exerciţiu!
Toate acestea au făcut parte dintr-un plan bine pus la punct de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Iancu de Hunedoara”. Exerciţiul a avut ca scop verificarea măsurilor care se iau pentru protejarea populaţiei, a salariaţilor şi bunurilor materiale şi culturale, atât în cazul unui accident chimic, cât şi producerii unor situaţii de urgenţă. Acesta a mai urmărit şi controlarea capacităţii de organizare şi conducere a autorităţilor administraţiei publice locale a Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă, a serviciilor de urgenţă voluntare şi serviciilor private pentru situaţii de urgenţă.