„Dacă nu are guvernul bani, luăm bani de la UE”

27 ianuarie 2010 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate

04 Damian DINIS Primar Baita (14)

Nicolle Ebner

Primarul Damian Diniş (foto) este unul dintre edilii cu experienţă îndelungată în ale administraţiei locale. Dacă în primul mandat s-a mai poticnit pe ici pe colo, acum, după ce a fost ales pentru a treia oară în fruntea comunei Băiţa, se laudă cu realizări la care nici nu s-ar fi gândit vreodată.

Primarul din Băiţa şi lecţiile de management

Cea mai mare mândrie a primarului Damian Diniş este că toate proiectele depuse pentru dezvoltarea comunei au intrat pe finanţare externă sau guvernamentală. Nu a ratat nici unul. Conştient că nu poate face prea multe cu un buget de nici două milioane de lei pe an, primarul s-a pus pe făcut proiecte, reuşind să atragă la bugetul local finanţări nerambursabile în valoare totală de peste 12,6 milioane lei. „Am obţinut 9,5 milioane lei pentru reţeaua de apă şi canalizare din Băiţa-reşedinţă de comună, şi alte 1,6 milioane lei pentru modernizarea drumului comunal din Ormindea. De la BIRD am obţinut o finanţare de 1,3 milioane de lei, pentru repararea drumului comunal din satul Trestia şi de curând, am început lucrările şi la drumul Valea Racăşului din satul Hărţăgani. Dar, cel mai important este proiectul de reabilitare a sistemului de gestionare a deşeurilor din comună, proiect pe care l-am realizat împreună cu Primăria Vălişoara”, spune primarul Damian Diniş.

Serviciu propriu de salubritate

Valoarea totală a proiectului este de 225.500 de euro, bani alocaţi de UE pentru: reducerea volumului deşeurilor depozitate în locuri neamenajate şi stimularea colectării selective a acestora, introducerea colectării şi transportului deşeurilor în zonele în care nu a existat un sistem de salubrizare, reducerea impactului asupra mediului înconjurător a depozitelor improvizate de deşeuri, colectarea selectivă a deşeurilor din plastic şi valorificarea acestora la un centru specializat sau transportul deşeurilor la groapa de gunoi autorizată de la Deva. „Fiecare gospodărie din comună are europubelă. Am achiziţionat containere şi o maşină compactoare de gunoi, în luna februarie, urmând să mai cumpărăm una identică. Am înfiinţat şi o societate specializată în colectarea deşeurilor, care este administrată împreună cu Primăria Vălişoara. Comuna încă nu arată cum mi-am dorit, dar când vom termina finanţările, va fi ca o adevărată comună europeană”, se mândreşte primul gospodar al comunităţii.

Nu ratează nici o oportunitate

În paralel, se continuă repararea şcolii din Hărţăgani şi a Căminului Cultural din Băiţa: tavan fals, pavaj din marmură, pereţi placaţi cu andezit, încălzire centrală (gata cu sobele care afumau pereţii şi pe toată lumea), ce mai, o adevărată clădire de centru de comună, arătoasă şi funcţională, aşa cum şade bine unei viitoare comune de talie europeană. Cât despre bani, primarul Diniş nu-şi face nici un fel de probleme, chiar dacă efectele crizei mondiale încă n-au plecat de pe meleagurile noastre. „Mi-am propus să nu ratez nici o oportunitate de finanţare. Dacă nu sunt bani la bugetul de stat sau la cel local, are Uniunea Europeană şi pentru noi”, îşi încheie edilul filosofia care ar putea să-l facă primar pe viaţă.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Brokeriţa Adriana Constantin, aproape linşată de păgubiţi

Peste 100 de persoane au aşteptat-o ieri la Tribunalul Hunedoara pe brokeriţa Adriana Constantin (foto), la primul termen al procesului...

Un brazilian la FC Hunedoara

Aflat sub contract cu FC Deva, care se va retrage din campionatul Ligii I de futsal, jucătorul brazilian Kaue poate...

Gura lumii

Cică şeful mai marilor peste comisarii care, chipurile sunt plătiţi ca să protejeze mediul şi să-i altoiască la buzunar pe...

Închide