Politica si administratie

„Consumul de fonduri europene este redus”

  Andreea Lazăr

Statutul Legii minorităţilor şi Legea dezvoltării regionale sunt priorităţile UDMR pentru viitoarea sesiune parlamentară. Declaraţia a fost făcută de europarlamentarul Iuliu Winkler (foto), la Deva, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit europarlamentarului, Legea privind statutul minorităţilor este una  modernă şi europeană, iar neadoptarea ei reprezintă o rea voinţă din partea guvernanţilor români. „Această lege nu este concepută pentru o singură minoritate, ci pentru toate cele 19 comunităţi etnice recunoscute oficial în România. Legea vine şi statutează chestiuni în domeniul învăţământului, culturii şi păstrării tradiţiilor”, a declarat Iuliu Winkler.

 

Absorbţie redusă  a fondurilor europene
În ceea ce priveşte Legea dezvoltării regionale, europarlamentarul consideră că acest sector are nevoie de reformă, fără de care România nu îşi va putea îndeplini rolul în Uniunea Europeană. Ţara noastră a atras, în patru ani, fonduri europene de doar şapte la sută din totalul de 31 miliarde de euro. „Chiar dacă ne mobilizăm şi dublăm aceste procente, 14 la sută consum de fonduri europene nu este suficient. Această ineficienţă nu trebuie abordată prin măsuri nesemnificative, ci prin modificări de esenţă”, a mai declarat Iuliu Winkler.

 

Legea Educaţiei trebuie implementată
Iuliu Winkler a afirmat că, priorităţile maghiarilor pentru anul în curs vor fi educaţia şi cultura, iar odată cu intrarea în vigoare a Legii educaţiei, UDMR se va implica în implementarea ei în judeţ. „De 20 de ani, se repetă aceeaşi scenetă în domeniul reformei educaţiei: reforma prin încremenire. Dorinţa de reformă, în special a sindicatelor din învăţământ, este cea prin nemişcare. Sunt foarte mulţi care nu cunosc sistemul din România. Sindicatele strigă că se fac concedieri în învăţământ, însă nu vorbesc despre persoane disponibilizate, ci de norme didactice care se reduc. Pentru ei, necomunicarea că numărul de norme nu este acelaşi lucru cu cel al persoanelor reprezintă o joacă”, consideră Iuliu Winkler, liderul UDMR Hunedoara. În judeţul Hunedoara, învaţă în limba maghiară aproximativ 1.000 de elevi. Există o şcoală maghiară la Deva şi secţii ale minorităţilor
maghiare la şcoli din Hunedoara, Petroşani, Lupeni şi Orăştie.

One thought on “„Consumul de fonduri europene este redus”

  • Domnul Winkler, apare episodic (chiar este interesant de urmarit , periodicitatea articolelor despre dinsul ?).
    Face cite o declaratie de asta foarte alambicata (inteligenta).

    Si…..cam atit!

    Cu ce ne ajuta prin strainatati ????

    Sper ca nu doar cu mindria, ca judetul cu castel leit budapestan, este prezent si la BRUXELES ????

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura