„Arborele vieţii”, răpus de drujbele muncitorilor

15 octombrie 2009 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate, Flash

04 copaci taiati

Nicolle Ebner

Ce nu a putut distruge natura, au distrus angajaţii SPIGM Deva (Serviciul Public de Întreţinere şi Gospodărire Municipală). Marţi dimineaţă, muncitorii au tăiat mai mulţi copaci care mărgineau aleea ce trece prin faţa Primăriei Deva, printre cei sacrificaţi fiind şi un arbore Ginkgo-biloba, specie protejată.
Ginkgo, o adevărată minune a lumii vegetale şi un simbol al longevităţii pe pământ, întrucât poate trăi peste 1.000 de ani. Specialiştii spun că rezistenţa extraordinară este legată de calitatea substanţelor care intră în compoziţia frunzelor, ceea ce a făcut ca specia să supravieţuiască la toate intemperiile vremurilor, la poluarea mediului şi la atacurile de paraziţi şi agenţi patogeni (insecte, bacterii, virusuri şi ciuperci). De aici şi denumirea populară de „arborele vieţii”. De subliniat faptul că, după aruncarea bombei atomice, la 6 august 1945, asupra oraşului Hiroshima din Japonia, singurul supravieţuitor a fost un arbore de Ginkgo, situat la mai puţin de 30 de metri de locul căderii bombei. În anul următor, mugurii arborelui au pornit în vegetaţie, fără să sufere nici o modificare genetică.

„Se poate să-l fi tăiat, din greşeală…“
Din nefericire, „arborele vieţii” din Piaţa Primăriei Deva nu a rezistat drujbelor angajaţilor de la SPIGM, care pregătesc terenul pentru demararea proiectului de reamenajare a piaţetei şi a parcului din zonă. „Ştiam doar că în faţa Primăriei Deva sunt patru arbori protejaţi, nu ştiam de acest Ginkgo-biloba. Se poate ca, din greşeală, muncitorii să-l fi tăiat”, declară Dorel Drăgulescu, directorul SPIGM Deva. „Dat fiind competenţele, eu nu pot decât să-i condamn moral, pentru distrugerea unui specii protejate”, declară şi Georgeta Barabaş, director coordonator al Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului (APM) Hunedoara. 

…o greşeală care-i va costa scump
Primarul municipiului Deva, Mircia Muntean, declară, la rândul său şi că nu va ezita să-i sancţioneze pe cei care au greşit, chiar dacă este vorba de un serviciu din subordinea primăriei. „Mi-au spus că au tăiat doar copacii găunoşi, uscaţi, care reprezentau un pericol. Dacă au greşit şi au tăiat şi arborele de Ginkgo-biloba, atunci vor plăti pentru greşeala lor. Îi vom amenda conform normativelor în vigoare, fără nici o ezitare, pentru că e vorba de o specie protejată”, spune primarul Mircia Muntean.
Până una alta, din falnicul arbore a mai rămas doar un ciot. Sperăm să fi salvat totuşi, cel de-al doilea arbore de Gonkgo-biloba, aflat la câţiva metri distanţă.

Loading...

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Protected by Webpro.ro
Citește articolul precedent:
„Treimea, sau nebunia”

Astăzi, 15 octombrie 2009, începând cu ora 18.00, la sala „Liviu Oros” a Casei de Cultură din Deva, preot lector...

Producătorii de legume şi fructe nu cer subvenţii

Nici o fermă de legume şi fructe din judeţul Hunedoara nu a solicitat subvenţii. Potrivit Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii...

Antrenamente pe ninsoare

Vremea i-a luat pe nepregătite pe fotbaliştii de la Minerul Lupeni şi de la Jiul Petroşani, care s-au văzut în...

Închide