Ziua rutenilor din România şi Reuniunea Consiliului Mondial al Rutenilor

În perioada 5-7 martie, în localitatea Peregu Mare din judeţul Arad a avut loc pri­ma reuniune trimestrială din acest an a Con­siliului Mondial al Rutenilor, organism exe­cutiv al Congresului Mondial al Rutenilor din care fac parte reprezentanţi din opt ţări, membri ai acestui for.
Aceste activităţi au fost organizate în prin­cipal sărbătoririi zilei de 3 martie, Ziua Ru­te­nilor din România. La ceastă întâlnire au par­ti­cipat conducerile filialelor UCRR din Hu­ne­doara, Maramureş, Suceava, Alba, precum şi conducerea centrală a UCRR. În format restrâns, datorită normelor în vigoare cu privire la răspândirea noului Coronavirus, în sala de şedinţe a primăriei din Peregu Mare am fost întâmpinaţi de primarul comunei Peregu Mare, domnul Kovacs Emeric, care a rostit câteva cuvinte de bun venit invitaţilor, subliniind colaborarea bună cu uniunea noastră în diversele programe culturale de­rulate dealungul timpului, precum şi cu doamna Viorica Bojcsuk, consilier local din partea UCRR în cadrul Consiliului Local al comunei Peregu Mare. Preşedintele UCRR, domnul Gheorghe Firczak, a prezentat în câteva cuvinte activitatea uniunii noastre, în prin­cipal rezultatele alegerilor locale, menţio­nând că uniunea a reuşit păstrarea repre­zen­tanţilor noştri în cadrul consiliilor locale din Bistra, judeţul Maramureş şi Peregu Mare, judeţul Arad, dar şi câştigarea a două locuri de consilier la Dărmăneşti, judeţul Suceava, prin doamna Cristina Bodnarius şi la Zam, ju­deţul Hunedoara, prin doamna Maria Bocicor.
La alegerile parlamentare desfăşurate în anul 2020 uniunea noastră a obţinut un loc de deputat, prin domnul Iulius Firczak, astfel UCRR devine membru în Consiliul Mi­no­rităţilor Naţionale. În cuvântul său domnul Amet Aledin, subsecretar de stat în Depar­tamentul pentru Relaţii Interetnice din cadrul Secretariatului General al Guvernului Ro­mâniei, a felicitat uniunea noastră pentru acti­vităţile desfăşurate în comunităţile ru­tene din ţară, pentru promovarea tradiţiilor, culturii, limbii şi spiritualităţii noastre. Iulius Firczak, deputatul Uniunii Culturale a Ru­tenilor din România, a prezentat succint acti­vitatea parlamentară, precum şi situaţia actuală politică şi economică din România în contextul pandemiei cu noul virus.
Deoarece reprezentanţii din Consiliul Mon­dial al Rutenilor nu au putut participa fizic la această întâlnire, s-a organizat prima şedinţă trimestrială on-line, astfel au putut fi dis­cutate diverse teme ale activităţii organi­za­ţiilor rutene din cadrul CMR, în principal sta­diul organizării Congresului Mondial al Ru­tenilor şi a Forumului Mondial al Tineretului Rutean din acest an. În încheierea şedinţei, participanţii ne-au felicitat atât pentru ziua rutenilor din România, cât şi pentru organizarea acestui eveniment, cu regretul de a nu fi împreună, datorită condiţiilor sa­nitare actuale din întreaga lume.
La bustul eroului naţional al rutenilor Aleksander Dukhnovici, bust amplasat în curtea Centrului Cultural Rutean din loca­li­tate, a fost prezentat un mic moment artistic în interpretarea unor membrii ai grupului fol­cloric Holuboc al filialei Arad a UCRR, grup condus de doamna Viorica Bojcsuk. După acest moment festiv, preotul Vasile Bojcsuk, secretar general al UCRR, a invitat oaspeţii să viziteze biserica Greco-Catolică, prezen­tând totodată şi istoria comunităţii rutene din localitate.
În încheiere menţionez că pe toată durata desfăşurării aceastei activităţi, s-au res­pec­tat cu stricteţe normele sanitare în vigoare cu privire la prevenirea răspândirii virusului Sars-Cov-2. (Francisc Gal)

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Cursuri online pentru studenţii Universităţii din Petroşani

Magdalena Şerban Dată fiind situaţia actuală în care se află municipiul Petroşani din punct de vedere al ratei de infectare...

Scrisoare deschisă pentru încetarea discriminării celor 1000 de copii din Deva care nu au acces la educaţie din cauza sistării încălzirii în oraş

Domnului Sorin Cîmpeanu, Ministrul Educaţiei Domnule Ministru, În ultima perioadă, aţi vorbit apăsat despre faptul că şcolile au obligaţia de...

Peste 180 de noi infectări cu Sars-CoV-2 în judeţ şi 4989 la nivel naţional

În ultimele 24 de ore, în judeţ, au fost înregistrate 182 de cazuri de infectare cu virusul Sars-CoV-2, potrivit datelor...

Închide