Actualitate

Ziua Recoltei, sărbătorită la Orăştie

Magdalena Şerban

Locuitorii municipiului Orăştie şi toţi cei care au călcat pragul urbei sâmbătă au avut ocazia să-şi cumpere produse agricole direct de la producători şi să se bucure de atmosfera unui tradiţional târg de toamnă, cunoscut sub denumirea de „Ziua Recoltei“.
„Prima parte a Zilei Recoltei din acest an a însemnat recunoaşterea meritelor producătorilor agricoli prezenţi în Piaţa Cetăţii (Piaţa Mare a oraşului). Le-am oferit dipome, ca semn de preţuire. Cea de-a doua parte a fost dedicată premierii exponatelor de figurine realizate de preşcolarii şi şcolarii din municipiul nostru. În urma întrecerii în arta de a sculpta în legume şi fructe, s-au ales cu diplome şi dulciuri, toate elementele expuse fiind foarte frumoase. Din cauză că vremea şi-a cam scos colţii, am fost însă nevoiţi să mutăm acţiunea cu expoziţia şi premierea creaţiilor elevilor, programată să se desfăşoare în Piaţa Victoriei (în faţa catedralei), la sala de sport a Liceului Tehnologic «Nicolaus Olahus» (Liceul Chimic). Cred că Ziua Recoltei oferă prilejul tuturor copiilor de a-şi demonstra calităţile şi aptitudinile artitice. Nici în acest an, copiii nu au dezamăgit şi le mulţumesc atât tinerilor participanţi, cât şi cadrelor didactice din şcolile şi grădiniţele orăştiene. De asemenea, le mulţumesc producătorilor agricoli pentru că au ales să ne stea aproape”, a afirmat Ovidiu Bălan, primarul municipiului Orăştie.
Mai trebuie spus că aşa cum americanii sărbătoresc, anual, Ziua Recunoştinţei, mulţumind Divinităţii pentru roadele pământului, românii obişnuiau sa aibă încă de pe vremuri o zi oficială a abundenţei agricole – Ziua Recoltei. Celebrată în plină toamnă, această zi specială era un adevărat prilej de sărbătoare pentru agricultori, dar si pentru persoanele care îşi doreau să cumpere produse proaspete şi de calitate. Din păcate, oraşele care duc tradiţia mai departe sunt din ce în ce mai puţine. “Ziua Recoltei este deja o manifestare care a prins rădăcini în rândul comunităţii noastre şi o vom păstra în calendarul administrativ“, a dat asigurări edilul şef al municipiului Orăştie.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura