Reportaj

Ziua Recoltei, sărbătorită la Deva

Adriana Clej 07-ziua-recoltei

Timp de trei zile, la finele săptămânii trecute, pe vechiul amplasament de la Cristur, cel situat vizavi de fabrica Macon, s-a desfăşurat Ziua Recoltei, manifestare organizată de Primăria Deva.
A revenit pe platoul de la Cristur  
Iată că, după mai mulţi ani în care s-a desfăşurat în diverse locuri din municipiul reşedinţă de judeţ, această manifestare tradiţională de toamnă a revenit pe vechiul ei amplasament, platoul de la Cristur, acesta fiind locul tradiţional pentru amintitul eveniment.
Ce am remarcat la ediţia 2016 a Zilei Recoltei, organizată de municipalitatea deveană? În primul rând, prezenţa unui număr destul de însemnat de producători agricoli – companii agricole, fermieri individuali – dar şi din cei de produse alimentare legate în mai mare sau mai mică măsură de agricultură. Aceştia au avut posibilitatea să-şi expună produsele în standuri civilizate, mai mari sau mai mici, în funcţie de cantitatea oferită.
Cei care au venit la târgul-expoziţie de la Cristur nu s-au putut plânge, fiindcă au găsit de toate, produse de calitate, la preţuri rezonabile: cartofi, varză, ardei, gogoşari, roşii, fructe de toate soiurile, produse apicole, dulceţuri, murături, produse lactate, preparate din carne etc. Aşa că în cele trei zile, oamenii au venit să cumpere ce le era de trebuinţă pentru sezonul rece, iar cei de la standuri nu s-au putut plânge că nu au avut vânzare. După cât am remarcat, unul dintre cele mai solicitate standuri a fost cel aparţinând Fermelor ADO din Peşteana, ca07-ziua-recoltei-1re au venit la târg cu deja renumitele lor produse lactate, precum şi cu legume gustoase şi fără chimicale. Fireşte, n-au lipsit nici comercianţii care au oferit tradiţionalii mititei, virşli, cărnăciori şi grătare ş.a.m.d., iar berea a curs în valuri.
Muzică şi dansuri populare în fiecare zi
Trebuie să mai precizăm că, pentru a crea o atmosferă sărbătorească, deoarece Ziua Recoltei a fost considerată întotdeauna o sărbătoare pentru români, municipalitatea deveană s-a îngrijit ca pe parcursul celor trei zile, vizitatorii să se poată bucura şi de programe artistice. Astfel, pe scena de la târgul-expoziţie au urcat, au cântat şi au jucat, cele mai bune ansambluri folclorice din judeţ şi mai mulţi interpreţi hunedoreni, dar şi invitaţi de marcă, din ţară.
În prima zi, vineri, spectacolul a fost prezentat de Ansamblul folcloric „Pădureanca” şi de grupul instrumental „Drăgan Muntean”, cu soliştii Cristian Fodor, Bogdan Firu, Ovidiu Olari şi Ovidiu Homorodean, invitat special fiind Radu Ile.
A doua seară a început cu ansamblul folcloric „Haţegana”, apoi a urmat taraful condus de Marcel Raţ, cu soliştii Eugen Pistol şi Mariana Risipitu, iar invitatul special a fost  Adi de la Vâlcea.
Pentru a încheia Ziua Recoltei cu succes, a venit ansamblul folcloric „Şoimuşana”, Adi Vlaiconi şi formaţia, formaţia instrumentală „Strong Band”, cu soliştii Marius Trif, Mona Drăghici, Ovidiu Nechita şi Andreea Arhip, invitaţi speciali fiind Lena Miclăuş şi fraţii Marişca.
Standurile vor fi gratuite07-ziua-recoltei-2
Cum primarul municipiului Deva, Mircia Muntean (foto), a fost prezent la Cristur, împreună cu viceprimarii Răzvan Mareş şi Ovidiu Moş, în toate cele trei zile cât au ţinut manifestările dedicate Zilei Recoltei, n-a fost greu să-i luăm o declaraţie referitoare la eveniment.
„Am venit în fiecare zi aici, pentru a veghea ca lucrurile să decurgă aşa cum le-am planificat, dar şi pentru a trage învăţăminte pentruediţia viitoare a acestei tradiţionale manifestări, în ce priveşte organizarea, dar şi partea de agrement. Sunt într-un fel mulţumit că producătorii agricoli din judeţ şi câţiva chiar din afara judeţului au răspuns invitaţiei noastre şi s-au prezentat la târgul-expoziţie cu produse de calitate şi la preţuri rezonabile. De aceea, voi propune consiliului local să aprobe un proiect de hotărâre, ca, începând de anul viitor, fermierii, producătorii agricoli individuali, care participă cu produsele lor la Ziua Recoltei, organizată de Primăria Deva, să nu mai plătească taxă pentru locul ocupat cu standul de prezentare al mărfii, deci participarea acestora să fie gratuită. Cred că procedând în acest fel, vom atrage mai mulţi producători agricoli, dar şi preţurile cerute de ei pe marfă vor fi mai mici”, a declarat pentru MESAGERUL HUNEDOREAN, Mircia Muntean, primarul municipiului Deva.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura