Comunitate

Ziua Mondială a Educaţiei – sărbătoare şi bilanţ

Ca în fiecare an, Ziua Mondială a Educaţiei este sărbătorită pretutindeni de către toate cadrele didactice. Este şi un prilej de bilanţ, nu numai de sărbătoare. Şi trebuie să amintesc aici că dacă în 2012, în judeţul Hunedoara, procentul de promovabilitate la examenul de bacalaureat era de 37,73%, mult sub media pe ţară, situaţia s-a schimbat radical în anul acesta, când a fost înregistrat un procent de promovabilitate de 69,82% faţă de 67,90% – media pe ţară. Au contribuit la acest progres munca şi buna colaborare dintre cadrele didactice, părinţi şi elevi, reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Hunedoara şi sindicatele din învăţământ.05 Natalia Intotero 1
Educaţia a fost şi este o prioritate şi în programul de guvernare. Iar guvernul condus de premierul Victor Ponta a demonstrat mereu că învăţământul este important printr-o mulţime de măsuri, dintre care voi aminti aici doar câteva: salariile bugetarilor, inclusiv ale cadrelor didactice au fost reîntregite în anul 2012 şi în anul 2013 în mai multe etape; salariile cadrelor didactice au fost majorate cu câte 5% în martie şi în septembrie în 2015, iar guvernul a propus încă o majorare cu 10% în decembrie; salariile personalului nedidactic au fost majorate cu 12 % din august 2015; cadrelor didactice li s-a alocat un ajutor financiar pentru formarea profesională; au fost repartizate microbuze şcolare pentru a facilita transportul elevilor din zona rurală la şcoală; în decembrie 2014, s-au achitat integral sumele aferente anului 2014 pentru plata hotărârilor judecătoreşti referitoare la drepturile salariale tăiate de Guvernul Boc şi s-a achitat în avans un procent de 38% din sumele aferente anului 2015. În anul 2015, se achită integral sumele din anul curent plus trei tranşe din 2016. Enumerarea acestor măsuri ar putea continua.
Şi în Parlamentul României au fost adoptate legi destinate învăţământului şi cadrelor didactice. Unul dintre aceste proiecte legislative a pornit ca o reparaţie făcută pentru cadrele didactice din Valea Jiului şi a căpătat până la urmă un caracter naţional. Mă refer aici la “Legea 124/2014 privind amnistia fiscală pentru bugetari”, o lege a cărei aplicabilitate a fost extinsă mai întâi la angajaţii din învăţământ şi, mai apoi, la toţi bugetarii.
Nu mai departe decât săptămâna trecută, un alt proiect de lege a fost votat în parlament. Acesta prevede ca decontarea navetei cadrelor didactice să se facă de acum încolo de la bugetul de stat.
Desigur, sunt încă multe lucruri de făcut, pentru că învăţământul reprezintă o prioritate la nivel naţional. Şi aici mă refer la faptul că, în acest moment, se lucrează intens la Legea salarizării bugetare, care îmi doresc să fie cât mai repede definitivată de către guvern şi supusă Parlamentului pentru aprobare. Prin această lege, cadrele didactice îşi vor recăpăta statutul şi respectul pe care cu prisosinţă îl merită, alături de celelalte categorii profesionale şi sociale.
În această zi importantă, doresc să mulţumesc tuturor cadrelor didactice pentru că au ales această meserie frumoasă, care implică multă dragoste şi responsabilitate, urându-vă tuturor să aveţi parte de multă sănătate, împliniri şi realizări profesionale. La mulţi ani!

Natalia Elena Intotero, deputat PSD de Hunedoara

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura