Ziua în care m-am simţit din nou liber
Ieri dimineaţă, l-am sunat pe directorul „Mesagerului hunedorean”, Mircea Lepădatu, rugându-l să nu închidă ediţia înainte de ora 21.00, ora anunţării exit-poll-urilor pentru alegerile prezidenţiale. Am avut acordul său. Editorialul meu este, cum s-ar spune, la zi…
Tot ieri, pe la 12.00, m-am dus să votez. Am pus ştampila pe Geoană.
Am petrecut ziua într-o tensiune ciudată, poate de neînţeles pentru cei prea puţin pasionaţi de politică sau nepăsători la ceea ce ni se întâmplă. Deşi, cu ceva vreme în urmă, mă lăudam că voi fi mult mai detaşat, că gata cu votul pasional, afectiv – spuneam că ultimul de acest fel l-am dat în 1996 – iată-mă din ce în ce mai crispat, pe măsură ce se apropie ora difuzării blestematelor de exit-poll-uri. Ba la televizor, ba pe site-urile televiziunilor de ştiri, cu ochii pe jocul cu automobile, peşti sau jucării roşii şi portocalii al Realităţii TV sau pe estimările Antenei 3. Ce mai, recunosc că am fost tensionat – nu emoţionat, nu cu acea senzaţie de vot între Iliescu şi Constantinescu, între stânga şi dreapta, între binele absolut şi răul complet. Nu!
Cu senzaţia de vot mai matur, între democraţie şi arbitrar, între soluţii cât de cât aplicabile şi o dorinţă absconsă de reformare a statului (începută acum două săptămâni cu distrugerea Senatului…), între varianta majorităţii, aşa imperfectă cum este, şi pretenţia unei minorităţi că ar vrea binele ţării.
Am remarcat, în ultimele minute înainte de ora 21.00, cravata albastră cu dungi galbene a lui Mircea Geoană, pe care am interpretat-o ca pe un semn de mulţumire adus liberalilor.
Apoi, am văzut scorul şi m-a încercat un fel de bucurie stăpânită, ca un fel de eliberare. Recunosc, nu am explodat, ştiind că totul trebuie validat oficial, dar victoria lui Mircea Geoană mi-a dat speranţă. Le-a mulţumit tuturor, şi celor care nu l-au votat.
Scurt şi cuprinzător, discursul lui Crin Antonescu. Îmi pare rău că a pierdut, mă bucur că a ales varianta raţională şi corectă. Ca un om mereu de dreapta, pot să spun da, Crin Antonescu a obţinut o mare victorie! Are putere, fiind primul care l-a numit pe Geoană, Domnule Preşedinte!
Băsescu a fost penibil. Le-a mulţumit celor care l-au votat. Doar lor. Previzibil, pentru mine acest om nu va mai însemna nimic, niciodată.
Sper ca rezultatele oficiale să confirme exit-poll-urile.
Şi nu spun vorbă mare când afirm – da, poate patetic – că în seara de duminică, 6 decembrie, de Sfântul Nicolae, m-am simţit din nou liber.
Spre deosebire de dumneavoastra, aseara m-am simtit ca dupa victoria lui Iliescu in 1992. Imaginea lui Gigi Becali intre Geoana si Antonescu, la ora 21, spune mai mult decit 100 de cuvinte.
Ca unul care a privit colegi din armata murind in timpul Revolutiei, sper ca rezultatul final oficial, al BEC-ului, sa nu confirme exit poll-ul.
Asa cum teoria spune ca bataia de aripa a unui fluture intr-o parte de lume poate genera un uragan in cealalta parte, sper ca palma data de miile de azilanti din cauza comunismului si mineriadelor sa vibreze pina pe obrazul celor din sediul de pe Kiseleff. Ca sa ia aminte toti ca, peste ani, votul azilantilor CONTEAZA!
bine ai spus, rau a iesit!
Eu am gasit varianta pesimista si varianta optimista:
1.Aşadar, suntem aproximativ 5 milioane de cetăţeni români care trebuie să aşteptăm ciuruirea pentru că nu l-am vrut pe mariner?
2.Chiar dacă sunt cinci milioane de români care l-au votat pe mariner, suntem, totuşi, cinci milioane cu mintea limpede care nu l-am votat. Plus că sunt cei care nici nu s-au deranjat să voteze – vreo şapte milioane (cu tot cu decedaţi). Sper să se înmulţească cei cu mintea limpede…:)
Draga Ela,
Voi astia 5 milioane de destepti cu mintea limpede ce/ar fi sa/l luati pe Prostanac, pe Rusanu si toata clica lui securista si sa emigrati in Congo!!
mai smechere, in curand in congo va fi mai bine decat in Romanica lui Basescu, i-ai vazut aseara privirea? daca ar putea, ne-ar linsa pe astia care nu l-am votat. Felicitari Ela, ai curaj, pe Base nu l-au votat romanii ci doar 50% din 56%! Ei manipuleaza, ca asta stiu! Dar vom rezista!
Mai Ella, esti pe dinafara cu stirile si cu realitatea !!! Iar minti ??? sau asa esti tu deobicei :)))))))))))
Nu uita ca 5 milioane au votat cu unul singur!!! nu 5 milioane adunate de pe ici colo !!! si tot degeaba.
Tu sti ce inseamna asta la nivel de candidat ??? tu sti ce inseamna asta la urmatoarele alegeri locale ??? Mai gandeste logic, daca poti desigur !
Să votezi cu unul singur e ceva, adevarat! Înseamnă că unul singur deţine adevărul! A mai existat unul, se numea Nicoale Ceausescu…
Iar 13 milioane de români sunt tăntălăi! Da, da eu am spus-o.
Acu, eu zic ca exista măcar două variante:
1. Dezertarea multor penelişti şi pesedişti la pedele.
2. Dizolvarea Parlamentului, alegeri anticipate, posibil din nou o coaliţie majoritară, iniţiativa de suspendarea preşedintelui etc.
O so ţinem tot într-o veselie… vreun an de zile…
Aşa judec şi io cu mintea mea de muiere proastă…
Da, da, eu am zis-o….
3. Şi-ar mai fi a 3-a. Sper că asta e o paranoia de-a mea. Că PSD si PDL au pus la cale o strategie sa decredibilizeze PNL-ul de tot, care fiind nevoit de „votul” deştept al „partenerilor” lui Basescu tre’ sa faca tot soiul de compromisuri…Sper ca asta face parte din teoria conspiratiei si nu e valabila…
Analyst, nu ma-ndoi asa usor, nicio grija…:)