Actualitate

Ziua europeană a justiţiei civile marcată la Tribunalul Hunedoara

Natalia Bumbac

Tribunalul Hunedoara a marcat ieri „Ziua Porţilor Deschise”, un eveniment care coincide cu celebrarea în fiecare an la data de 25 octombrie a „Zilei europene a justiţiei civile”. Evenimentul are un rol simbolic, acela de a reaminti că justiţia este în primul rând un serviciu pentru cetăţeni, care le dă oportunitatea de a-şi rezolva disputele private şi de a-şi afirma drepturile.

Astfel, la Tribunalul Hunedoara, zeci de persoane au trecut pragul instituţiei pentru a se familiariza cu activitatea instanţei, dar şi pentru a afla informaţii din domeniul juridic. Principalii interesaţi de aceste lucruri au fost elevi de la mai multe licee din Deva, dar şi justiţiabili sau oameni simpli. Potrivit purtătorului de cuvânt al Tribunalului Hunedoara, Ildiko Glăman, vizitatorii au adresat diverse întrebări, iar unii au vrut să afle dacă pot beneficia de consiliere juridică din partea instanţei. Ocazie cu care au fost informaţi că instanţele, implicit Tribunalul Hunedoara, nu oferă aceste servicii. Dar, au fost îndrumaţi să acceseze modele de cereri de chemare în judecată în toate ramurile dreptului pe pagina electronică a Consiliului Superior al Magistraturii (www.csm1909.ro). Totodată, tinerii interesaţi să îmbrăţişeze o carieră în magistratură au aflat care sunt paşii pe care trebuie să-i urmeze în acest sens.

Cazurile de omor, în scădere
Tot de „Ziua europeană a justiţiei civile”, Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara a transmis că va depune toate diligenţele pentru ca activitatea sa să-şi atingă scopul, respectiv siguranţa cetăţeanului. Totodată, a mai subliniat că un bun exemplu al activităţii Parchetului din ultimul an, este că infracţiunile de omor au scăzut în 2017, faţă de anii precedenţi. Dacă în primele trei trimestre din 2016 au fost trimişi în judecată 10 inculpaţi pentru omor, în aceeaşi perioadă a lui 2017 doar două persoane au fost trimise în judecată pentru această infracţiune.
„Ca o consecinţă a acestei stări de fapt, ne exprimăm deopotrivă satisfacţia profesională că actul de justiţie educă, dar şi consideraţia faţă de locuitorii judeţului Hunedoara, care înţeleg faptul că respectarea dreptului la viaţă constituie una dintre obligaţiile fundamentale ale cetăţeanului”, a transmis procurorul Gina Monica Cibian, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura