Politica si administratie

Winkler sustine mentinerea cotei unice

Nicolle Ebner

Europarlamentarul Iuliu Winkler (foto) este de părere că, atâta timp cât în România nu există încă, bine conturată, o clasă de mijloc, renunţarea la cota unică de impozitare ar fi una din greşelile majore ale actualei guvernări.

„În România, efectele crizei au luat forme perverse”
„Pe fondul unei crize morale şi sistemice cu rădăcini profunde, efectele crizei globale au luat, în România, forme perverse, care au afectat marea masă a populaţiei. (…) Ne confruntăm, în continuare, cu multe probleme, cum ar fi corupţia la diferite nivele, lipsa infrastructurii, iar cota unică de impozitare este singurul element sigur de predictibilitate economică”, a declarat Iuliu Winkler, într-o conferinţă de presă, susţinută ieri, la Deva. Potrivit liderului UDMR Hunedoara, impozitul progresiv vehiculat de Guvernul Boc nu va aduce mai mulţi bani la bugetul de stat, ci, din contră, va creşte munca la negru şi va genera mai multe cheltuieli, de la bugetul de stat, pentru administrarea acestei măsuri. Un alt aspect negativ al introducerii impozitului progresiv vizează descurajarea muncii suplimentare. „Impozitul progresiv nu favorizează munca suplimentară. Nici un tânăr în putere nu-şi va mai lua două slujbe, deoarece, cu cât munceşte mai mult, cu atât trebuie să plătească mai mult la stat, iar lui nu-i mai rămâne nimic”, îşi argumentează Winkler reticenţa faţă de impozitul progresiv.

„Nu cred că suntem pe calea cea bună!” 
Winkler demontează explicaţia premierului Emil Boc, potrivit căreia, un sistem de impozitare progresivă este mai echitabil din punct de vedere social. „Este un argument populist, iar echitatea socială în România nu aşa trebuie obţinută. Nu poţi să amanetezi viitorul tinerilor, de dragul de a construi o pace socială pe argumente populiste. Nu cred că suntem pe calea cea bună!”, a mai declarat europarlamentarul hunedorean. Winkler consideră că, trebuie menţinută încă trei-cinci ani cota unică de impozitare, deoarece este motivantă pentru clasa mijlocie – ce se va formeza – şi atractivă pentru investitori. Şapte din cele 12 noi state membre ale UE aplică această formă de impozitare, care se va introduce şi în Ungaria, începând cu luna ianuarie 2011.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.