FlashPolitica si administratie

Winkler, singurul hunedorean în PE

01_winkler_gyula_portrek_ml_11871

Nicolle Ebner

Judeţul Hunedoara are un singur reprezentant în Parlamentul European. Dintre candidaţii locali situaţi pe locuri considerate eligibile pe listele PNL şi UDMR, doar Iuliu Winkler a avut şansa să se numere printre învingători.

Alianţa PSD+PC, mai tare decât PDL
În judeţul Hunedoara, alegerile pentru Parlamentul European au fost câştigate de Alianţa PSD+PC, care a obţinut 28,56 la sută din totalul voturilor valabil exprimate. Dintr-un total de 408.686 de hunedoreni, doar 25,64 la sută, respectiv 102.284 de persoane s-au prezentat la cele 523 de secţii de votare din judeţ, pentru a-şi exprima opţiunea de vot. Dintre aceştia, 20,66 la sută provin din mediul urban şi 42,79 la sută din mediul rural. Alianţa PSD+PC a reuşit să obţină în judeţ un număr de 29.215 de voturi (28,56 la sută din totalul voturilor valabil exprimate), PDL 21,73 la sută (22.236 voturi), urmat de PNL cu 21,19 la sută (21.684 voturi). Lista continuă cu PRM, care a obţinut 11,8 la sută din opţiunile de vot ale hunedorenilor (12.078 voturi), candidatul independent Elena Băsescu cu 7,62 la sută (7.796 voturi), UDMR cu 5,69 la sută (5.830 voturi), PNŢCD cu 1,58 la sută (1.621 voturi), candidatul independent Pavel Abraham 1,33 la sută (1.364 voturi) şi Forţa Civică cu 0,44 la sută (460 voturi).

Puterea scade constant în preferinţele hunedorenilor…
La europarlamentarele din 25 noiembrie 2007, s-au prezentat la urne 33,71 la sută dintre hunedoreni, faţă de doar 25,64 la sută la scrutinul din 7 iunie 2009. Iată ce rezultate s-au înregistrat, în judeţul Hunedoara, la euroalegerile din toamna anului 2007, comparativ cu cele de duminică:

În 25 noiembrie 2007
-PD – 31,30 la sută
-PSD  – 20,46 la sută
-PNL – 17,69 la sută
-PLD – 7,37 la sută
-PRM – 5,03 la sută
-PC – 4,24 la sută
-UDMR – 4,87 la sută

În 7 iunie 2009
-PSD+PC – 28,56 la sută
-PDL 21,73 la sută
-PNL  21,19 la sută
-PRM 11,8 la sută
-EBA – 7,62 la sută
– UDMR – 5,69 la sută
În urma alegerilor din 2007, judeţul Hunedoara a avut doi europarlamentari: Monica Iacob Ridzi (PD) şi Iuliu Winkler (UDMR). Din acest an, hunedorenii vor fi reprezentaţi la Bruxelles doar de Iuliu Winkler.

…şi faţă de parlamentarele din noiembrie 2008
La închiderea urnelor din 30 noiembrie 2008, un procent de 44,73 la sută dintre hunedoreni au trecut pragul secţiilor de votare să-i aleagă pe viitorii membri ai Parlamentului României. În judeţul Hunedoara, PSD a obţinut cel mai bun rezultat la Senat:
-PSD+PC – 33,40 la sută
-PD-L – 28,98 la sută
-PNL – 26,42 la sută
-PRM – 4,76 la sută
-UDMR – 4,67 la sută
PNG – 1,75 la sută
PD-L a obţinut cele mai multe voturi la Camera Deputaţilor:
-PD-L – 33,54 la sută
-PSD+PC – 31,33 la sută
-PNL – 23,74 la sută
-PRM – 3,64 la sută
-UDMR – 3,53 la sută
-PNG – 1,16 la sută

Iuliu Winkler- „mă onorează votul hunedorenilor”
Duminică, 7 iunie, UDMR Hunedoara a obţinut cu aproape un procent mai mult decât la europarlamentarele din 2007, europarlamentarul Iuliu Winkler reuşind să atragă şi voturile românilor, prin calităţile sale de politician de tip european. “Mă onorează votul hunedorenilor, dar, în acelaşi timp, mă şi obligă, deoarece am răspunderea să rămân în continuare un politician hunedorean. Sunt convins că din PE voi găsi mijloacele de a fi alături de hunedoreni, comunitatea mea”, a declarat europarlamentarul Iuliu Winkler pentru MESAGERUL HUNEDOREAN. Acesta menţionează că rezultatul obţinut de UDMR la nivel naţional reflectă nu numai calitatea candidaţilor, dar şi munca din cele 30 de zile de campanie şi faptul că UDMR a evitat să subordoneze campania pentru PE celei pentru alegerile prezidenţiale. “Am încercat timp de 30 de zile să vorbim despre Europa, despre viziunea noastră, a maghiarilor din România, asupra viitorului Europei şi asupra viitorului nostru în Uniunea Europeană şi cred că acest lucru a fost o opţiune corectă”, a mai declarat europarlamentarul hunedorean.

PNL, furat cu 10 procente de „turismul electoral”
În comparaţie cu alegerile europarlamentare din 2007, PNL a obţinut cu 3,5 la sută mai multe voturi, crescând de la 17,69 la sută, la 21,19 la sută. „Am crescut, dar acest rezultat nu ne poate mulţumi. Prezenţa scăzută la vot s-a datorat proastei guvernări a coaliţiei PDL-PSD, iar eu îmi reproşez faptul că nu am reuşit să-i atragem pe hunedorenii nemulţumiţi să vină şi să voteze cu noi”, spune Florin Oancea, preşedintele PNL Deva. “E un rezultat surpriză şi la nivel naţional şi în judeţ. Local, mizam pe un scor de 30 la sută. Oricum, avem date clare că în judeţul nostru s-a făcut turism electoral, având în vedere că pe listele suplimentare au votat 12.000 de persoane străine de judeţ”, declară şi Tiberiu Balint, vicepreşedinte PNL Hunedoara.

Cu ajutorul PNG, PRM este iarăşi ce a fost
Potrivit preşedintelui PRM Hunedoara, Costel Avram, dacă este cineva câştigător, atunci PRM este câştigătorul alegerilor europarlamentare din judeţ. “Încă nu ştiu cum să mă bucur. În urmă cu câteva luni, toţi ne cântau prohodul, iar acum am obţinut aproape 12 la sută din voturile hunedorenilor. În primul rând, le mulţumesc hunedorenilor care şi-au pus ştampila pe lista PRM, însă acest rezultat nu era posibil şi fără ajutorul unor simpatizanţi şi membri ai PNG. Le mulţumesc tuturor, că ne-au dat posibilitatea să fim iarăşi ce am fost şi mai mult decât atât”, afirmă preşedintele PRM Hunedoara, Costel Avram.

Cazacu dedică victoria echipei PSD Hunedoara…
„Mulţumesc tuturor hunedorenilor care s-au prezentat la vot şi au ales Alianţa PSD+PC, deoarece votul lor a făcut posibil să se demonstreze că suntem cea mai importantă forţă politică din judeţ. Îi asigur că au trimis în Parlamentul European pe cei mai buni profesionişti, demni să reprezinte interesele românilor la Bruxelles. Mulţumesc echipei PSD, care a dat dovadă de unitate şi profesionalism în organizarea acestei campanii şi în special candidatului Dănuţ Buhăescu a cărui implicare a fost remarcabilă”, declară Florin Cazacu, liderul social-democraţilor hunedoreni.

Victorie revendicată şi de PDL
Tiberiu Iacob-Ridzi, preşedintele PDL Hunedoara, contorizează rezultatul PDL cu cel al Elenei Băsescu. „Noi, practic, cu Elena, de data aceasta, am câştigat alegerile europarlamentare în judeţ, că doar votanţii ei nu ar fi ales niciodată candidaţii PSD. Era un rezultat aşteptat şi cred că PSD este dezamăgit că a obţinut mult mai puţin decât se aştepta. Sunt mulţumit de rezultatul nostru şi pot spune că, în general, s-a lucrat bine. E totuşi foarte important că am ieşit, împreună cu Elena, pe primul loc în judeţ, ca simpatie a electoratului”, declară Tiberiu Iacob Ridzi.

One thought on “Winkler, singurul hunedorean în PE

  • Dupa declaratii toti au castigat. Am stiut eu de ce am votat cu toti cei inscrisi pe buletinul de vot

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura