Politica si administratie

Winkler salută modificarea Legii achiziţiilor

05 winkler udmr (26)Sorina Popa

Europarlamentarul UDMR Iuliu Winkler (foto) a declarat, la Deva, într-o conferinţă de presă, că modificarea Legii achiziţiilor publice este binevenită.

Se descurcă mai repede
„Problema achiziţiilor publice este o sursă de blocaj. Se fac contestaţii peste contestaţii la lucrări, astfel că la noi a devenit o meserie acest lucru. Nu se poate să se înregistreze întârzieri ale investiţiilor, uneori de ani de zile, din această cauză. Măsura de modificare a valorii achiziţiilor fără licitaţie este bună pentru administraţiile locale, care vor putea să facă asta mai repede, fără să fie nevoite să organizeze licitaţii, care e clar că durează. Pe de altă parte, este necesar să se întâmple ceva de acest gen şi în cazul licitaţiilor mari, de ordinul milioanelor de euro. Măsura este clar, una pozitivă”, a declarat deputatul european al UDMR, Iuliu Winkler.

„Dacă a promulgat-o Băsescu, e bună”
Pragul valoric în limita căruia instituţiile publice pot încheia contracte prin achiziţie directă, fără licitaţie, a fost dublat de la 15.000 euro la 30.000 euro, pentru produse şi servicii şi ridicat de la 15.000 euro la 100.000 euro pentru lucrări, plafoane valabile începând cu această lună. Anumite regii autonome şi companii naţionale la care statul este acţionar absolut sau majoritar au fost scoase din categoria structurilor obligate să atribuite contracte prin licitaţii în baza OU 34/3006 privind achiziţiile publice. Modificările au fost aprobate în Camera Deputaţilor, printr-un amendament introdus de reprezentanţi ai grupurilor parlamentare PSD, PNL şi minorităţilor naţionale la ordonanţa aprobată de Guvern la sfârşitul anului trecut, şi au fost sprijinite de conducerea Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice, din subordinea Guvernului.
Premierul Victor Ponta a afirmat că va analiza o eventuală modificare a noii reguli care exceptează anumite regii şi companii de stat de la obligativitatea licitaţiilor publice, adăugând însă că, din moment ce preşedintele Băsescu a promulgat Legea care include şi această modificare, „înseamnă că este bună“.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.