Comunitate

Vremuri grele pentru hunedoreni

04 lei-numara

Nicoleta Popa

În vreme de criză, hunedorenii îşi pun speranţa în împrumuturi. Aceştia nu mai dau fuga la bănci, ci la Casele de Ajutor Reciproc. Apropierea sărbătorilor de iarnă şi mai ales lipsa banilor, îi fac pe tot mai mulţi hunedoreni să recurgă la împrumuturi.

Numai în luna noiembrie, la C.A.R. Unirea din Deva s-au împrumutat aproape 400 de persoane. „Numai în acest fel putem trece cu bine iarna şi vom avea ce pune copiilor pe masă de Crăciun. Din luna noiembrie, mi-a scăzut salariul cu aproape 15 la sută, astfel că nu mai reuşesc nici măcar să plătesc cheltuielile”, a declarat Maria Lupescu, din Deva.

Împrumut pentru plata ratelor la bănci
Hunedorenii se împrumută şi pentru a-şi achita ratele la bănci, dar şi pentru a plăti studiile copiilor la facultate. „În general, hunedorenii iau împrumuturi ca să poată să îşi plătească facturile pe perioada iernii. Cei mai mulţi apelează la C.A.R., deoarece le-au scăzut veniturile şi au nevoie de bani ca să depăşească această perioadă de criză. Sunt foarte multe situaţii în care oamenii au împrumutat bani de la casele de ajutor reciproc pe o perioadă de trei ani, ca să îşi achite ratele la bănci, dobânda fiind mai mică la noi”, a precizat Cristinel Petreanu, directorul economic al Uniunii Judeţene a Caselor de Ajutor Reciproc ale Salariaţilor din judeţul Hunedoara.

Au încredere în C.A.R.-uri
Dobânda la C.A.R.-uri este de maximum 12 la sută pe an, iar perioada de rambursare se întinde până la trei ani. În primele trei trimestre ale acestui an, aproape 50.000 de hunedoreni au luat bani de la C.A.R. Valoarea împrumuturilor din această perioadă este mai mare cu peste două milioane de lei faţă de anul trecut. „Numărul de împrumuturi se va menţine, sau va scădea uşor, deoarece salariile scad. Din această cauză, oamenii nu vor mai putea să returneze banii. Totuşi, este bine că activitatea caselor de ajutor reciproc se bucură în continuare de încredere din partea populaţiei”, a adăugat Cristinel Petreanu.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura