Vot pentru redeschiderea pieţelor închise de Guvern

Din respect pentru truda de peste an a ţăranilor care îşi valorifică marfa în halele agroalimentare închise, PSD a propus un amen­dament la Ordonanţa 78/2020, prin care se prevede că „pe durata stării de alertă, pieţele agroalimentare în spaţii închise, târgurile, bâlciurile, pieţele mixte şi volante, talciocurile îşi vor putea continua activitatea, cu respectarea restricţiilor referitoare la dis­tanţarea socială şi a măsurilor de protecţie sanitară”.
Camera Deputaţilor, ca for decizional, a apro­bat astăzi această propunere menită să pro­tejeze producătorii locali, iar oamenii să poată cumpăra în continuare produse ro­mâneşti.
Motivaţia? PSD consideră că nu este normal ca producătorii care vând la tarabele din pieţe să fie scoşi afară, în frig, iar auto­rităţile locale să caute soluţii de moment şi să facă tot felul de improvizaţii pentru ca aceştia să îşi poată comercializa în conti­nuare produsele, să nu îşi piardă clienţii şi să poată supravieţui. Suntem în prag de iarna, iar temperaturile diurne vor fi din ce în ce mai scăzute, aşa că ne aşteptăm ca mulţi dintre producătorii agricoli să renunţe să mai vină cu marfa la vânzare. Vom avea cu toţii de pier­dut. Clienţii nu vor mai putea cumpăra pro­duse locale, naturale, mere şi pere cu gust, dulceţuri şi conserve de toamnă, car­tofi, legume, iar producătorii vor trece cu greu peste următoarele luni. Cu aşa restricţii, cine ştie câţi dintre ei îşi vor mai permite să mai lucreze pământul şi să revină în pieţe!
Fiecare oraş mare din România are hale moderne, în care se desfăşoară un comerţ civilizat şi se pot aplica măsuri stricte de pre­venire a răspândirii coronavirusului. Există sisteme de ventilaţie moderne, acestea tre­buie doar pornite şi menţinute în funcţiune, se pot crea circuite, se pot amplasa din loc în loc dispensere cu dezinfectanţi, la intrarea se poate măsura temperatura corporală a celor care intră, iar comercianţii pot fi monitorizaţi pe tot parcursul zilei. Şi totul se poate realiza cu o investiţie minimală din partea auto­ri­tăţilor care gestionează aceste tipuri de pieţe.
Dar, din păcate, Guvernul lui Ludovic Orban a ales să aplice măsuri de neînţeles, care crează haos şi bulversează atât autorităţile, cât şi comercianţii şi clienţii. De la un comerţ civilizat se ajunge acum la unul de tip talcioc, în care, cu siguranţă, nu se vor respecta cu stricteţe măsurile de igienă şi distanţare. Sperăm că demersul nostru va fi acceptat şi că vom reveni la normal, că halele se vor re­deschide şi că activitatea lor va fi monito­rizată aşa cum trebuie în aceste vremuri. Sun­tem de acord să se ia măsuri de limitare a răspândirii virusului, dar acestea trebuie să fie luate cu cap şi să protejeze populaţia şi din punct de vedere financiar! Pentru că un popor sărăcit nu va putea avea grijă de să­nătatea sa, nu va putea să achite facturile mari de peste iarnă, nu va putea supravieţui fără un sprijin concret şi consistent din par­tea statului!

Grupul parlamentar PSD Hunedoara

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare