Comunitate

Vorţa se dezvoltă cu bani europeni

Sanda Manoliu

Comuna Vorţa se află într-un amplu proces de modernizare, prin proiectele iniţiate de primarul Radu Emil Bureană (foto). Vorţa este un loc îngrijit de Dumnezeu, dar fără un spirit constructiv, fără un om cu iniţiativă la primărie, „trenul” dezvoltării nu s-ar fi urnit din loc în această comunitate rurală.

Proiect de 2,5 milioane de euro

Dacă până acum, sărăcia comunei a constituit pentru edilul-şef al comunei Vorţa un adevărat impediment în obţinerea fondurilor pentru realizarea unor investiţii, peste noapte, acest lucru s-a transformat într-un avantaj. „În anii trecuţi, am pierdut finanţarea a trei proiecte considerate eligibile din punct de vedere tehnic, din cauza numărului locuitorilor. În schimb, pe proiectul depus pe măsura 3.2.2., am obţinut punctaj aproape maxim, pentru că, de data aceasta, s-a ţinut cont de gradul de sărăcie al comunei. Prin urmare, am accesat un proiect în valoare de 2,5 milioane euro, pentru modernizarea drumurilor comunale şi a uliţelor satelor, pentru înfiinţarea unui «after-school» în reşedinţa de comună, pentru copiii pe care încă îi mai avem. De asemenea, vom reedita festivalul „Primăvara vorţană”, după o pauză de 20 de ani”, ne spune mândru, primarul Radu Emil Bureană.

Investiţii şi pentru agricultură

Acum, primarul din Vorţa îşi încearcă norocul cu alte posibile investiţii, ce au la bază tot fondurile europene, pentru a nu pierde nici o posibilitate de modernizare şi dezvoltare a comunei. Astfel, s-a demarat procedura de documentaţie, în vederea depunerii proiectului „Terenuri pentru exploataţii agricole“, în valoare de un milion de euro, pe Măsura 1.2.5., pentru drumurile agricole Vorţa şi Coaja, proiect în a cărui reuşită, primarul crede cu tărie: „Drumurile agricole necesită o atenţie deosebită. Fiind o principală activitate locală, agricultura a fost puţin neglijată din punct de vedere investiţional, ceea ce m-a determinat să găsesc unele soluţii de dezvoltare. Anii de criză şi bugetul local redus au constituit o piedică în acest sens. De aceea, ne-am pus toate speranţele în posibilitatea accesării de fonduri şi pe această ramură. Nu avem cum să primim, dacă nu încercăm. Astfel, am pus bazele acestui proiect”, ne spune edilul şef al Vorţei. De asemenea, pe viitor, este vizat un alt proiect cu finanţare europeană, în valoare de 200.000 euro, pentru înfiinţarea unui centru de informare turistică, proiect pe Măsura 313. Inaugurarea unui Centru de Informare Turistică în comună constituie un factor în plus de stimulare a activităţilor turistice, în care vor fi angrenaţi tot mai mulţi localnici. „Facem tot posibilul ca locuitorii comunei noastre să răspundă în mod pozitiv la ceea ce administraţia locală îşi dă silinţa să materializeze. Sunt investiţii de mare valoare şi un semn bun, că Dumnezeu nu ne-a uitat credinţa“, mărturiseşte Radu Emil Bureană, primarul comunei Vorţa.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura