ActualitateFlash

Vom avea un nod rutier pentru Autostrada A1 la Sântuhalm

Adriana Năstase

Construcția unui nod rutier la Sântuhalm, pe Autostrada A1 Deva – Sibiu, este așteptată de ani buni. Deși s-a vorbit mult de acest proiect, care ar aduce multe avantaje județului, lucrurile s-au oprit la un moment dat și nimeni nu a mai spus nimic. Însă, surpriză!

Cu excepția gazului metan, toate condițiile
Compania Naţională de Administrare a Infra­struc­turii Rutiere (CNAIR) a anunțat încă de anul tre­cut că va începe construcția a şase noi noduri ru­tiere pe Autostrăzile A1 şi A3, la Cugir, Sântuhalm, Recaş, Bethausen, Cruceni şi Spinuş. Proiectul tehnic este estimat la peste 2,1 milioane de lei şi ar putea fi realizat în 14 luni, cu finanţare externă ne­ram­bursabilă. CNAIR a semnat con­tractul pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate și a Proiectului Tehnic de Execuție necesare rea­lizării celor șase noduri rutiere.
Urcarea pe autostradă se va face din zona Sântuhalm, pe terenul unde pe vremuri funcționau serele. Iar coborârea de pe A1 se va face pe teri­to­riul comunei Hărău.
Pentru comuna noastră este un lucru extreme de important acest nod rutier. Cel mai mare avantaj care va rezulta din construcția lui va fi că vor veni investitori la noi în comună. Se va putea realize un parc industrial, se schimbă toate datele problemei, dis­cutăm de altfel de condiții pe care le putem pune la dispoziția investitorilor. În afară de gaz me­tan, pe care sperăm să îl aducem în comună prin programul Anghel Saligny, avem toate condițiile odată cu acest nod rutier. Se vor crea noi locuri de muncă, nu mai trebuie să ocloească oamenii de la Hărău vor ajunge mai repede la Deva și Hunedoara. Coborârea de pe autostradă se va face la Hărău, și de acolo se va face legătura cu DC 129C și cu DJ 107A”, a declarat Lucian Mihael Weber Albu (medalion), primarul comunei Hărău.
Primarul Devei, Florin Oancea, susține că rea­lizarea acestui nod rutier reprezintă un pas spre o dezvoltare și mai mare a zonei.

Se pierdeau banii pentru toată investiția
Interesul pentru un nod rutier la Sântuhalm a crescut în timpul construcţiei tronsonului Deva – Simeria Veche, de circa 15 kilometri, inaugurat la sfârşitul anului 2012. De atunci, mai mulţi parla­men­tari şi primari hune­doreni şi-au manifestat susţinerea pentru un astfel de proiect, însă in­ves­tiţia nu mai putea fi realizată cu fondurile europene alocate construcţiei auto­străzii. Modificările tra­se­e­lor autostrăzii, înainte de finalizarea proiectului, ar fi putut conduce la pierderea întregii finanţări pentru aceasta. Din 2012, a fost deschis circulaţiei nodul rutier al A1 de la Simeria Veche, aflat la circa 10 kilometri de municipiul Deva, pe DN 7. În 2019 a fost deschis traficului şi nodul rutier al A1 de la Şoimuş, aflat la circa 5 kilometri de Deva. Nodul rutier plănuit la Sântuhalm s-ar afla la circa 5 – 7 kilometri de Deva, pe tronsonul A1 Deva – Simeria Veche, iar utilitatea lui în raport cu costurile sale, stârneşte con­troverse. Din Hunedoara până la intrarea pe A1 din Şoimuş, distanţa este de 20 de kilometri, aceeaşi ca până la intrarea pe A1 de la Simeria Veche. Construcţia unui nod rutier la Sântuhalm ar reduce distanţa de la Hunedoara până la intrarea pe Autostrada A1 cu mai puţin de 5 kilometri. De asemenea, un nod rutier înfiinţat la Sântuhalm, între Deva şi Hunedoara, ar implica, pe lângă exproprierile necesare, şi ridicarea unui pod peste râul Mureş şi a unui pasaj peste noua ma­gis­trală feroviară de mare viteză aflată în şantier.
Autorităţile locale şi judeţene din Hunedoara au solicitat, în mai multe rânduri, construirea unui nod rutier în zona localităţii Sântuhalm, acesta urmând să preia traficul de pe DN 7 şi de pe drumul jude­ţean care face legătura între oraşele Deva, Hunedoara şi Călan. Autorităţile susţin că proiectul este important pentru dezvoltarea economică a zonei.
În prezent, accesul de pe DN 7 pe autostrada A1 se face în zona localităţii Şoimuş şi la ieşire din Simeria Veche.

2 comentarii la „Vom avea un nod rutier pentru Autostrada A1 la Sântuhalm

  • De ce nu exista răspunderea vinovaților?
    De ex.pt întârziereaexecutiei celor 9 km între deva și timisoara.
    Cine îl apară pe Cuc?

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura