Comunitate

Vocea străzii

Student fără Bacalaureat
Un fost ministru social-democrat al învăţământului a depus în Parlament un proiect de lege, prin care se acordă dreptul absolvenţilor de liceu, care nu au promovat examenul de Bacalaureat, să urmeze cursurile unei facultăţi, încă din această toamnă. Echipa VOCEA STRĂZII a vrut să afle care este părerea cetăţenilor vizavi de această propunere, realizând un sondaj în care a adresat oamenilor următoarele întrebări:
1. Credeţi că ar fi bine ca elevii care au picat Bac-ul să poată urma studii superioare?
2. De ce?
Dan Costea, 42 de ani, mecanic auto:
1. Da, cred că-i bine.
2. Pentru că poate sistemul universitar de învăţământ i-ar determina să înveţe. Poate, aşa îşi dau şi ei seama ce înseamnă să fii serios la şcoală.

Floare Cacuci, 56 de ani, contabil:
1. Nu.
2. Pentru că, dacă nu au fost în stare să promoveze examenul de Bacalaureat, este evident că nu sunt capabile să treacă la un nivel şi mai înalt.

Letiţia Furca, 59 de ani, pensionară:
1. Nu, nu este bine.
2. Deoarece nu e ceva normal să sari peste etape. Iar examenul de Bac este o etapă ce încheie 12 ani de învăţământ preuniversitar şi deschide o altă etapă, a studiilor superioare, pe care nu oricine le poate dobândi.

Marieta Leszay, 53 de ani, şomeră:
1. Da.
2. Pentru că, oricum, după un an de zile, studenţii ar fi triaţi în mai multe categorii, şi s-ar vedea care este nivelul fiecăruia. Merită şi ei acest lucru, mai ales după modul batjocoritor în care s-a desfăşurat examenul de bacalaureat din acest an – cu camere video peste tot şi într-un stres deplin.

Rozalia Gyorfi, 41 de ani, muncitor necalificat:
1. Nu, nu este deloc bine.
2. Pentru că nu e ceva normal. Un elev care nu a demonstrat că are măcar noţiunile de bază acumulate în patru ani de liceu, nu merită să aibă şanse la studii superioare. Atunci, ne-am umple ţara de medici, profesori, ingineri şi mulţi alţii, care nu au cunoştinţe.

Carmen Haţegan, 37 de ani, carmanger:
1. Depinde.
2. Dacă elevii chiar au învăţat şi au fost la orele de curs, dar totuşi au picat Bac-ul din diverse motive, atunci ar merita o şansă. Cei care nu au învăţat şi au lipsit de la şcoală, însă, nu ar trebui să fie acceptaţi la facultate, decât după ce promovează examenul de Bacalaureat.

Alin Tripon, 29 de ani, şofer:
1. Nu.
2. Deoarece, pentru a fi în stare să urmezi studii superioare, ai nevoie de un bagaj de cunoştinţe. Dacă aceşti elevi au picat examenul, este evident că nu sunt pregătiţi pentru facultate şi pentru a fi specializaţi în diferite domenii. Mai întâi, ar trebui să înveţe şi apoi să merite un loc printre studenţi, în universităţi.

Echipa „Vocea străzii”: Cristina Ghenea – reporter şi Mihai Mărginean – fotoreporter

 

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.