Vladimir Brilinsky a primit Diploma de Excelenţă în Urbanism Participativ: „Este nevoie de unirea tuturor forţelor din judeţ, pentru binele Sarmizegetusei Regia”

02 BrilinskyOana Mihnea

Ziua de vineri a fost una plină de emoţie pentru protectorul Cetăţilor Dacice din Munţii Orăştiei, cel care şi-a concentrat întreaga sa atenţie şi energie asupra salvării şi promovării sitului arheologic respectiv, Vladimir Brilinsky (foto dreapta). Într-un cadru festiv, acesta a primit din partea Registrului Urbaniştilor din România – Biroul Teritorial al Regiunii de Dezvoltare Vest, Diploma de Excelenţă în Urbanism Participativ.

Peste 20 de ani pentru Sarmizegetusa Regia
La propunerea Consiliului Judeţean Hunedoara, Registrul Urbaniştilor din România a decis să îi acorde această diplomă de recunoaştere a meritelor lui Vladimir Brilinsky, administratorul Monumentului Sarmizegetusa Regia. Distincţia i-a fost înmânată vineri de către prof. dr. arh. Radu Radoslav, reprezentantul Biroului Teritorial al Regiunii de Dezvoltare Vest. „Este a 21-a diplomă pe care o acordăm pentru a recompensa în mod simbolic „Bunele Practici” ale unor întreprinzători locali independenţi care contribuie la creşterea competitivităţii regiunii noastre. Domnul Brilinsky se încadrează cu brio în această categorie. Pentru a arăta importanţa activităţii sale, ar fi suficient să vă spun că în România sunt cinci obiective istorice de valoare mondială. Două din acestea sunt în judeţul Hunedoara. Unul din ele este complexul de Cetăţi Dacice care face obiectul activităţii de 25 de ani a domnului Brilinsky. Suntem onoraţi să înmânăm această DIPLOMĂ DE EXCELENŢĂ pentru o activitate atât de preţioasă în slujba comunităţii locale, naţionale şi universale”, a menţionat prof. dr. arh. Radu Radoslav.

„Mi-e dragă, la fel ca mama!“
Vizibil emoţionat, apărătorul Cetăţilor Dacice din Munţii Orăştiei a declarat că primeşte această distincţie într-o perioadă dificilă a vieţii. Asta, după ce, în ultimul sfert de veac, şi-a dedicat întreaga energie pentru protejarea patrimoniului dacic şi a reuşit includerea acestuia pe lista monumentelor UNESCO.
„Diploma vine pentru mine într-unul din cele mai grele momente ale vieţii. Un impas în care nu mai eram sigur spre ce să mă îndrept şi dacă mai găsesc resurse să continui. Aprecierea dumneavoastră însă e o săgeată care îmi arată că trebuie să merg mai departe, mai hotărât, mai tenace. E nevoie de asta! Încă nu am ieşit din hăţişurile unei tranziţii periculoase ca să putem fi siguri, pe de-o parte, că paşii făcuţi înainte la Sarmizegetusa Regia sunt ireversibili şi, pe de altă parte, că drumul spre înainte e deschis. Sarmizegetusa Regia mi-e dragă la fel ca mama. Acolo m-am născut, acolo se află prima amintire a vieţii mele. Am convingerea ca va trebui lăsată nepoţilor şi strănepoţilor noştri aşa cum trebuie să fie, într-un climat de normalitate. Încet, încet, am ajuns în momentul în care nu mai trebuie să scoţi bâta, ci legea să fie cea care guvernează în acel loc. Îmi doresc pentru Sarmizegetusa Regia un viitor frumos, un Minister al Culturii care să fie echilibrat şi inspirat în ceea ce hotărăşte, nu doar în privinţa acesteia, ci la tot ceea ce înseamnă sistemul fortificat al Cetăţilor Dacice din Munţii Şureanu. Şi, nu în ultimul rând, este nevoie de o unire a tuturor forţelor din judeţ pentru binele Sarmizegetusei Regia”, a declarat Vladimir Brilinsky.

5 comentarii la „Vladimir Brilinsky a primit Diploma de Excelenţă în Urbanism Participativ: „Este nevoie de unirea tuturor forţelor din judeţ, pentru binele Sarmizegetusei Regia”

 • 7 martie 2016 la 6:43
  Permalink

  Ce vorbești ? Ai un tupeu fantastic. Ești chiar Nerușinat. Practic, ești o nulitate.. La fel ca Elena Ceaușescu.

 • 7 martie 2016 la 9:40
  Permalink

  Vladimir Brilinsky ar fi putut fi o valoare dacă nu s-ar fi înhăitat cu Mircea Moloț, care vrea să scoată bani din orice. Inclusiv de pe urma cetăților dacice.

 • 7 martie 2016 la 11:20
  Permalink

  Brilinsky este o nulitate si nu s-a înhăitat numai cu coruptul Moloț, ci si cu derbedeul Dumitru Liviu mazilit de la IPJ Hd la paza cainilor din Sibiu.

 • 7 martie 2016 la 16:38
  Permalink

  Ia uite ce sarira interlopii sa-l toace pe Brilinsky.

 • 7 martie 2016 la 19:11
  Permalink

  Ionică, eşti un duce…lingău moloţian dacă nu eşti chiar tu însuţi Moloţ. Aşa sugerează postările tale valabile cu cinci-şase ani în urmă. Oricum vremea voastră a trecut.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.