Vizita Patriarhului Bisericii Ortodoxe la Deva a adunat mii de credincioşi

9 noiembrie 2014 | 3 Comentarii | Publicat in: Flash, Reportaj

07 hram biserica sf. brancoveni (14)Natalia Bumbac

Evenimente de maximă importanţă s-au petrecut la acest sfârşit de săptămână în viaţa bisericii  ortodoxe din judeţ. Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a fost prezent timp de trei zile într-o vizită canonică în Episcopia Devei şi Hunedoarei.
Principalele puncte de pe agenda vizitei Preafericitului Părinte Daniel au fost aducerea moaştelor Sfinţilor Martiri Brâncoveni, sfinţirea unei biserici şi a unui centru socio-medical din cartierul Micro 15 din Deva. Este a doua venire din ultimii cinci ani a şefului Bisericii Ortodoxe Române la Deva, prima fiind cu ocazia înfiinţării Episcopiei Devei şi Hunedoarei şi instalarea Preafericitului Părinte Gurie în scaunul de episcop al ortodocşilor hunedoreni.
S-au închinat la moaştele Sfinţilor Martiri Brâncoveni
Primul  popas al Patriarhului Daniel a fost, vineri, la Catedrala Episcopală „Sfântul Ierarh Nicolae şi Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Deva. Tot aici au fost depuse moaştele Sfinţilor Martiri Brâncoveni, la o capelă special amenajată în curtea Catedralei Episcopale, unde ortodocşii hunedoreni au putut să se închine. Evenimentul a adunat deopotrivă simpli credincioşi, peste 18 episcopi şi mitropoliţi, numeroşi preoţi, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene. În cuvântarea susţinută în faţa celor aproape 2.000 de oameni adunaţi la manifestarea de la lăcaşul religios din Deva, Patriarhul Daniel a vorbit despre importanţa unităţii credincioşilor ortodocşi şi despre bucuria de a se afla pe meleagurile hunedorene. ”Ne-am adunat în această istorică Cetate a Devei, ca semn de preţuire pentru credincioşii ortodocşi şi ca mijloc de întărire în credinţă şi demnitate românească”, a rostit Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe.
Biserica din Micro 15 a fost sfinţită a doua oară
Un alt moment important patronat de şeful Bisericii Ortodoxe Române a fost sfinţirea pentru a doua oară a Bisericii „Naşterea Maicii Domnului”, care va purta şi hramul „Sfinţilor Martiri Brâncoveni”, lăcaş de cult din Deva, ridicat în ultimii opt ani. Slujba religioasă s-a ţinut în interiorul bisericii, la ea participând şi principalii pioni politici din judeţ. În faţa lăcaşului de cult, într-un cadru extrem de bine organizat, s-au adunat peste 5.000 de persoane, care au urmărit serviciul divin pe un ecran amplasat în curtea bisericii. De asemenea, au fost aduse moaştele Sfinţilor Martiri Brâncoveni, acestea fiind amplasate într-o capelă împodobită cu flori, unde credincioşii s-au închinat pe rând. După terminarea slujbei religioase, Patriarhul Daniel s-a adresat mulţumii, într-o cuvântare în care le-a vorbit despre importanţa credinţei în Dumnezeu şi despre faptele Sfinţilor Martiri Brâncoveni, hram pe care îl va purta biserica sfinţită.
Un centru medical pentru nevoiaşi
Vizita canonică de la Deva a Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române a inclus şi inaugurarea şi sfinţirea Centrului Socio-medical „Sfântul Ierarh Nectarie”. Evenimentul s-a desfăşurat sâmbătă şi a adunat sute de credincioşi, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor locale. Centrul a fost amenajat în fosta clădire UZO Balcan, din cartierul Micro 15 din Deva şi cuprinde opt cabinete medicale, dotate cu aparatură modernă. În cadrul acestei clinici vor beneficia de asistenţă medicală persoanele cu venituri mici, iar consultaţiile vor fi asigurate de către 20 de medici deveni pe bază de voluntariat. „Sfinţirea Centrului Socio-medical a fost principalul motiv al vizitei Preafericitului Părinte Daniel la Deva. A fost un eveniment deosebit, iar noi ne bucurăm că putem acorda o mână de ajutor persoanelor defavorizate. Nădăjduim ca pe viitor să mai putem înfiinţa astfel de centre, mai ales în Valea Jiului, unde este mare nevoie”, a menţionat preotul Gabriel Miricescu, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Devei şi Hunedoarei.
O vizită bine organizată
Ieri, Preafericitul Părinte Daniel a fost prezent la liturghia de duminică de la Catedrala Episcopală din Deva, unde a rostit Cuvântul de învăţătură, acesta fiind şi momentul încheierii vizitei canonice. Tot ieri, racla cu Sfintele Moaşte a fost dusă de la Biserica „Naşterea Maicii Domnului şi Sfinţii Martiri Brâncoveni” din Deva, la Biserica „Sfânta Treime” din Petroşani. Sfintele Moaşte au fost ţinute la Petroşani până spre seară, ca să poată oferi posibilitatea tuturor credincioşilor veniţi să se închine. Aşa cum a afirmat purtătorul de cuvânt al Episcopiei Devei şi Hunedoarei, organizarea vizitei patriarhale a fost sprijinită de mai multe instituţii judeţene şi locale, iar în tot acest timp nu s-a produs nici un incident.

Loading...

Comentarii (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Negru Vasile spune:

  Asta da stire! Preabucurosul Daniel se ocupa cu magia alba? Si a venit cu moastele criminalilor Brancoveni la pupat! Hotii astia ordinari trebuie laudati si dati exemplu poporului tampit de povesti din negura timpurilor?! Dumnezeu nu are nimic de-a face cu hotii astia imbracati in aur ca sa inspire uimire si teama saracitului popor, gata sa dea totul hotilor care se folosesc de numele Domnului pentru a aduna… nu in cer ci aici, pe Pamant, asa cum scrie cartea sfanta…? Popitul a ajuns o meserie banoasa, la fel ca a vrajitoarelor tiganci cu care au in comun ritualurile si setea de aur. Si voi ii laudati!

 2. Strainu spune:

  Onoruri militare, cu aprobarea ministrului apararii.
  Ca in imn, ca deh, oastea e crestina!
  Cine a prostit acest popor de pupă oasele mumificate?
  Cine ne tine in intuneric?

  Raspuns: cei ce au spus catre Hristos: să fie răstignit.
  Adică clerul.Soborul si boborul de prosti.Amin

 3. d spune:

  negru vasile si strainu =2 sectanti!rusine sa va fie sectantiilor!traiasca ortodoxia romana, traiasca BOR. Felicitari PS Gurie pt. invitatia Preafericitului Daniel , si pt. ce a facut pt devenisi hunedoreni!!!!!!!!!

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Jiul a câştigat trofeul „Gheorghe Ene”

Puştii (născuţi în anul 2006) de la şcoala Jiul, pregătiţi de Damian Militaru şi Marin Tudorache, au câştigat turneul final...

Boala înfrângerilor în deplasare

Handbalistele de la Cetate Deva au pătimit încă o dată pe final de meci şi au rămas la cota zero...

Eşec după eşec

FC Hunedoara şi-a continuat seria eşecurilor şi a ajuns la patru înfrângeri consecutive. Trupa antrenată de Titi Alexoi a fost...

Închide