Vizită istorică: pe urmele lui Iancu de Hunedoara, la Belgrad

Adriana Năstase

O delegaţie a municipiului Hunedoara condusă de primarul Dan Bobouţanu a efectuat o vizită în capitala Serbiei, Belgrad, scopul principal al acesteia fiind comemorarea uneia dintre cele mai importante personalităţi istorice ale Europei: Iancu de Hunedoara.

Recompensaţi pentru rezultatele excepţionale
Din delegaţie au făcut parte directorul Muzeului „Castelul Corvinilor”, Sorin Tincu, şi o parte a echipei Colegiului Naţional „Iancu de Hunedoara” care a câştigat ediţia din acest an a concursului „Citeşti şi câştigi”, precum şi profesorul – coordonator al echipei amintite, Georgel Apostol.
Reprezentanţii municipiului Hunedoara au vizitat Cetatea Belgradului, locul în care în 21 – 22 iulie 1456 s-a decis soarta lumii creştine.
Delegaţia hunedoreană s-a întâlnit cu reprezentanţi ai Primăriei Belgradului şi ai Ambasadei României în Serbia, împreună cu care au depus coroane de flori la statuia lui Iancu de Hunedoara inaugurată în 2019 în Cetatea Medievală a Belgradului şi la monumentul comemorativ de la Zemun (locul în care Iancu de Hunedoara îşi sta­bilise tabăra şi în care a decedat la 11 august 1456, loc devenit, între timp suburbie a ca­pitalei amintite).
„Am dorit să facem o astfel de vizită pentru că este un lucru care ţine de norma­litate. Iancu de Hunedoara a fost o per­sonalitate de talie europeană iar demersul nostru este, în acelaşi timp, un pios semn de recunoştinţă pentru strămoşii noştri, întemeietori ai oraşului în care trăim, dar şi un gest care trebuie să ţină de normalitate. Iancu de Hunedoara a fost un lider mai mult decât remarcabil şi pentru maghiari, şi pentru sârbi, şi pentru românii din Transil­vania. Am dorit să-i avem împreună cu noi, ca recompensă pentru performanţa lor, şi pe membrii echipei hunedorene care a câştigat un prestigios concurs de cultură generală. Până să ajungem la Belgrad, eram aproape sigur că o astfel de vizită este o premieră. Când am ajuns aici, supoziţia mea s-a confirmat: reprezentanţi ai Ambasadei României în Serbia ne-au spus că, până acum, nu a mai fost făcut un astfel de demers”, declară primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Octavian Morariu, din nou, membru în Comitetul Internaţional Olimpic

În cadrul celei de-a 138-a Sesiuni a Comitetul Interna­ţional Olimpic, desfăşurată la Tokyo, înaintea debutului Jocurilor Olimpice, Octavian Morariu, actualul

Gimnasta Larisa Iordache va evolua doar la bârnă la Tokyo

Sportiva română Larisa Iordache va concura doar la bârnă în concursul feminin de gimnastică din cadrul Jocurilor Olimpice de la

Cupa României la fotbal, ediţia 2021-2022

La sediul Federaţiei Române de Fotbal s-a tras la sorţi programul turului 1 din cadrul Cupei României la fotbal ediţia

Închide