Sport

Virtuozitate în alb şi negru

Ciprian Marinuţ

Daria Vişănescu (foto) (16 ani) şi Codruţ Florescu, legitimaţi la Clubul de şah Deva, fac adevărate demonstraţii de talent la ediţia 2012 a Campionatului Naţional de şah. Florescu e neînvins, după primele patru runde, iar Daria are 1,5 puncte din trei posibile, dar a impresionat prin forţa de joc.

Esenţă de talent
Maestra FIDE Daria Vişănescu, care are dublă legitimare la Medicina Timişoara şi Clubul de şah Deva, este cea mai tânără participantă la Campionatul Naţional de senioare, care are loc în aceste zile la Sărata Monteoru (Buzău). La doar 15 ani şi jumătate, „Micuţa Kasparova” din Petrila este… „esenţă de talent” şi joacă de la egal la egal cu mult mai experimentatele sale adversare. Daria s-a impus, luni, în prima rundă, în faţa Mariei Ciocan de la Şah Club Rm. Vâlcea. Cotată ca favorita a 12-a a turneului, cu un Elo de 2047, Daria a continuat, marţi, cu o remiză, în turul doi, contra favoritei cinci, Elena Cosma (Elo – 2325), de la Apa Nova Bucureşti. „A fost cea mai lungă partidă a rundei, încheindu-se după 111 mutări, de fiecare şahistă. Rezultatul e excelent, având în vedere că Elena Cosma este jucătoare de bază a echipei naţionale de senioare”, a spus Corneliu Hotăran, preşedintele Clubului de şah Deva. Miercuri, în runda a treia, Daria a cedat în faţa campioanei europene de tineret Mihaela Foişor (19 ani), de la Luxten Timişoara. „Aşteptam să scoată măcar o remiză, ca la precedenta întâlnire cu Foişor, însă a jucat prudent şi a pierdut. Oricum, sunt sigur că va juca bine în continuare şi va obţine o clasare între primele şase, pentru a intra în atenţia echipei naţionale de senioare”, a spus Corneliu Hotăran. Cu 1,5 puncte, Daria se află momentan pe locul 14 din 28 de jucătoare, însă primele clasate au doar 2,5 puncte. Daria a jucat în runda de ieri cu Alexandra Cosman de la Luxten Timişoara.

Start fără înfrângere
Maestrul Internaţional Codruţ Florescu (Elo – 2282), de la Clubul de şah Deva, a început bine participarea la Campionatul Naţional de Seniori. Florescu are două victorii şi două remize după primele patru runde, fiind neînvins, şi ocupă locul 13 din 123 de jucători. Şahistul devean i-a învins pe jucătorii de categoria I, Lucian Tiron (Poli Iaşi) şi Marius Gavrilă (Voinţa Buzău) şi a remizat cu maeştrii internaţionali Lucian Miron (Elo-2525) şi Dragoş Dumitrache (Elo 2460), ambii de la Apa Nova Bucureşti. În runda a cincea, de ieri, Florescu a jucat cu maestrul internaţional Vladimir Danilov (Elo 2440), de la Poli Iaşi. „Florescu are un talent deosebit şi a fost la un moment dat între primii 10 jucători din ţară. Sper să continue la fel, deşi uneori, e puţin instabil în turneele importante”, a spus Corneliu Hotăran.
Campionatul Naţional se va încheia la finalul săptămânii viitoare, după 11 runde la masculin şi nouă la feminin.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.