Actualitate

Viorel Sălan: Legea salarizării unitare va trebui să însemne şi un act de justiţie socială

Legea salarizării unitare este una dintre cele mai importante iniţiative legislative pe lista de priorităţi politice a Partidului Social Democrat. În acest moment este în dezbatere publică pe site-ul PSD şi există toată disponibilitatea pentru a prelua observaţii din partea celor interesaţi.
“Acest proiect legislativ era absolut necesar. În ultimii 27 de ani, creşterile salariale au fost aplicate sectorial, pe familii ocupaţionale, şi rezultatul a fost crearea unor mari diferenţe. Persoane cu acelaşi nivel de pregătire şi statut profesional au ajuns să fie plătite diferit în structuri organizaţionale similare. Din câte cunosc, au existat mai multe grile de calcul, refăcute succesiv în funcţie de resursele financiare”, ne-a explicat senatorul PSD Viorel Sălan (foto).
Rezultatele guvernului până acum sunt foarte bune şi, pe baza lor, este estimată în acest an o creştere economică de 5,8 la sută. Raportul Inspecţiei Muncii arată că pe primele trei luni avem un plus de 92.605 contracte noi de muncă pe acest an. La 31 martie aveam un număr total de contracte de muncă de 6,3 milioane. Şi, de asemenea, au fost colectate din taxe şi impozite venituri la nivelul a 25,4 la sută, cât este proiecţia Comisiei Europene pentru 2017. Aplicarea prevederilor legii se va face etapizat, începând cu 1 iulie 2017, prin acordarea de majorări salariale în anii 2017-2021, prin acordarea în anul 2022 a salariilor de bază nominale prevăzute în anexele la lege, iar începând cu anul 2023 salariile de bază se vor stabili prin înmulţirea coeficienţilor prevăzuţi în anexele la lege cu salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată în vigoare la acea dată. În acest mod, se vor putea face corelările necesare între creşteri şi dinamica bugetară de la momentul respectiv.
“Legea trebuie să însemne mai mult decât sume de bani. Trebuie să însemne un plan de carieră, o predictibilitate în sectorul public, o bază pe care să construim şi să cerem performanţe profesionale. Legea va trebui să fie un act de justiţie socială. Modalitatea obligatorie prin care angajatul român îşi va ridica productivitatea este doar prin atractivitatea retribuţiei. Serviciile publice şi returul lor social sunt în acest moment de slabă calitate datorită faptului că există aceste discrepanţe salariale. Oamenii sunt sensibili şi se compară unii cu ceilalţi. De aceea, legea este o prioritate şi creşterea salariului este necesară. În plus, un aspect important ale ei este cel care se referă la criteriile de performanţă. Aceste criterii sunt obligatoriu necesare şi vor fi introduse ulterior în legi organice precum legea educaţiei, a sănătăţii şi legea funcţionarilor publici”, a mai subliniat Viorel Sălan, senatorul PSD de Hunedoara. (Poliana Mardari)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura