Viorel Salan: “Jertfa lui Mihai Viteazul nu a fost zadarnică, ci stă şi azi la temelia împlinirii visului nostru naţional de unire”

În urmă cu peste patru secole, la 27 mai 1600, un conducător român apare pentru prima oară în documente purtând titlul de “Domn al Ţării Româneşţi, Ardealului şi Moldovei”. În urmă campaniilor militare desfăşurate în Transilvania şi Moldova, la această dată, Mihai Viteazul devine oficial conducător al celor trei ţări româneşţi.
A fost un vis împlinit pentru viteazul voievod valah, care la urcarea pe tronul Ţării Româneşţi îşi propusese două mari idealuri: Independenţa şi Unirea. A fost de asemenea un moment unic în Evul mediu românesc. Pentru prima dată a fost abordată baza reală a acestui proiect politic, unitatea de limbă şi unitatea de credinţă a românilor ortodocşi din Transilvania cu cei din Ţara Românească.
Chiar efemeră, uniunea statală realizată de geniul politic şi militar al lui Mihai Viteazul a rămas în conştiinţa noastră ca neam, dar şi în conştiinţa europenilor.
Sigiliul lui Mihai Viteazul, cuprinzând sim­bo­lurile stemelor celor trei ţări române unite, re­prezintă simbolul cel mai elocvent al acestei viziuni politice şi de suflet.
După cum singur mărturiseşte, Mihai Viteazul nu a cruţat “nici cheltuieli, nici osteneală, nici sânge, nici însăşi viaţa mea, ci am purtat răz­boiul aşa de mult timp singur, cu sabia în mână, fără să am nici fortăreţe, nici castele, nici oraşe, nici cel puţin o casă de piatră unde să mă pot retrage…”.
Destinul lui Mihai Viteazul s-a încheiat tragic cu un asasinat josnic, dar jertfa lui nu a fost zadarnică, ci stă şi azi la temelia împlinirii visului nostru naţional de unire.
Toate faptele lui şi nu numai ele au constituit argumentele pe care s-a fundamentat adop­tarea LEGII pentru declararea lui Mihai Viteazul, Domn al Tării Româneşţi şi al Moldovei şi Prin­cipe al Transilvaniei, martir şi erou al naţiunii române.
Această lege reprezintă gestul nostru de recunoştinţă şi preţuire veşnică faţă de acest erou-martir al poporului român, care a ridicat steagul independenţei, a luptat şi s-a jertifit pentru gloria neamului.
Figura emblematică a lui Mihai Viteazul a in­flu­enţat decisiv istoria românilor, gândul său cu­prinzător şi acţiunile lui temerare au impus un model şi au inaugurat o epocă. În faţa amintirii sale nu poţi să nu te gândeşţi “că pentru a putea trăi o viaţă, ce ţi-a fost dăruită, eşti dator s-o meriţi, că om şi că neam în fiecare clipă.”
Suntem datori să ducem toate bătăliile pe care le avem de dus astfel ca să putem afirma acum, fără nici o ezitare, că visul înaintaşilor noştri s-a împlinit:suntem o naţiune liberă, pu­ternică şi mai prosperă.

Viorel Sălan,
deputat PSD Hunedoara

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
DECLARAŢIE POLITICĂ. În lipsa reformelor la CEH, Florin Cîţu trebuie să îl demită pe ministrul Energiei sau să îşi dea demisia

Deşi a solicitat miniştrilor reforma com­pa­niilor de stat aflate pe pierdere, premierul Cîţu arată că, după jumătate de an, reformele

DREPT LA REPLICĂ – La articolul cu titlul ,,Primarul Municipiului Deva, Florin Nicolae OANCEA DEZINFORMEAZĂ! Centralele termice pe biomasă pot fi montate în câteva luni, nicidecum în 2 ani”

Pentru corecta informare a opiniei publice şi ca răspuns la afirmaţiile deputatei AUR Ana­maria Gavrilă apărute în publicaţia dum­nea­voastră, în

Supercupa României se va disputa în străinătate

Preşedintele Răzvan Burleanu a anunţat într-o conferinţă de presă că Federaţia Ro­mână de Fotbal intenţionează ca, începând cu ediţia 2022,

Închide