Viorel Sălan:” Este o datorie sacră să transmitem mai departe moştenirea strămoşilor noştri daci”

15 noiembrie 2020 | Adauga un comentariu | Publicat in: Politica si administratie

Mult timp, cetăţile dacice din Munţii Orăştiei au fost o ţinta preferată pentru braconajul ar­he­o­logic. După ani de insistente demersuri adminis­trative şi legislative, avem în sfârşit o lege prin care jaful poate fi oprit. Legat de acest subiect, am dorit să cunoaştem părerea lui Viorel Sălan, senator PSD de Hunedoara.

– Cum au trecut Cetăţile dacice din Munţii Orăş­tiei în administrarea Consiliului Judeţean Hune­doara?
– Programul de guvernare pe care Partidul Social Democrat l-a prezentat în faţa alegătorilor în 2016 a făcut din domeniul culturii o prioritate de acţiune. Şi mă refer aici nu numai la politici publice specifice, ci şi la acţiunea de legiferare din Parlament.
De asemenea, în proiectul de program era prevăzută ca direcţie distinctă de acţiune să in­vestim în cetăţile dacice. Pentru aceasta era ab­solut necesară reglementarea statutului lor la nivel legislativ, oprirea degradării prin implemen­tarea unor măsuri concrete de protecţie, con­servare şi restaurare, precum şi eliminarea totală a furturilor de piese dacice, prin asigurarea unor perimetre de pază.

– Mai concret…
– Am pornit de la exemplul de bune practici ofe­rit de cetatea Sarmizegetusa Regia, care fusese trecută în administrarea Consiliului Judeţean încă din 2012. De aici am pornit cu o nouă iniţiativă legislativă pentru a trece şi celelalte cetăţi dacice din Munţii Orăştiei, aflate pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO din anul 1999, de la Ministerul Culturii în răspunderea aceleiaşi instituţii ad­mi­nistrative locale.
Nu a fost deloc uşor. Am muncit foarte mult şi, după patru ani de muncă asiduă, am reuşit. Suc­cesul este în primul rând rezultatul unui efort de echipă al parlamentarilor PSD de Hunedoara, sub coordonarea directă a preşedintelui Lauren­ţiu Nistor, la care s-a alăturat ulterior şi Consiliul Judeţean Hunedoara. Am izbutit, de asemenea, să convingem colegii parlamentari despre im­portanta semnificaţie naţională a acestei legi şi de aceea proiectul a primit votul unanim al celor prezenţi şi la Senat, şi la Camera Deputaţilor. Iniţiativa noastră legislativă a devenit Legea nr.23/20.03.2020.

– Avem cadrul legal. Ce urmează acum?
– Cultura a devenit o miză importantă, un ele­ment central al luptei împotriva intoleranţei şi ex­cluderii sociale. Cultura este nu numai un instru­ment al identităţii naţionale, dar şi unul al inclu­ziunii sociale. Interesul românilor şi nu numai al lor pentru forţa moştenirii spirituale a ţinuturilor hunedorene a crescut de la an la an. Şi mă refer aici cu precădere la vestigiile civilizaţiei dacice.
Sarmizegetusa Regia continuă să fascineze mii de oameni care vin aici, săptămână de săptămână, în bastionul dacilor liberi pentru a vedea şi a încerca să-i înţeleagă pe cei care preferau să moară în luptă decât să se supună altui neam. Această aspiraţie de libertate ne-a călăuzit prin milenii şi încă mai este vie în fiecare inimă de român adevărat.
Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei sunt o efigie naţională de continuitate culturală şi spirituală pe meleagurile Hunedoarei. De aceea este o datorie sacră să transmitem mai departe moştenirea stră­moşilor noştri daci generaţiilor care vin după noi.

 

Comandat de Partidul Social Democrat – Organizaţia Judeţeană Hunedoara 
CUI mandatar financiar – 11200020
Executat de MEDIA HUNEDOREANĂ SRL Deva

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Deputatul PNL Lucian Heiuş: Am găsit soluţia pentru secţia ATI a spitalului din Orăştie

Adriana Năstase Se ştie că Spitalul din municipiul Orăştie nu avea o linie de gardă pentru Secţia de Anestezie şi...

S-au trezit cu ministrul Vela la uşă!

Adriana Năstase Ministrul de Interne, Marcel Vela, i-a luat prin surprindere pe cei care lucrează la Dispeceratul 112 din Deva!...

Gimnastică. Marian Drăgulescu, campion național la sărituri, la aproape 40 de ani

Desfășurate la Ploiești, întrecerile Campionatului Național individual de gimnastică ale seniorilor și juniorilor s-au încheiat cu câteva surprize în ceea...

Închide