Viorel Sălan: “CNAIR va vira direct banii cetăţenilor care au prezentat deja toate documentele cadastrale”

28 august 2019 | Adauga un comentariu | Publicat in: Flash, Politica si administratie

 

      După peste şapte ani, se pare că cetăţenii expropriaţi din Romos şi Geoagiu îşi vor primi în sfârşit banii pentru terenuri. Am solicitat informaţii suplimentare senatorului PSD Viorel Sălan, vicepreşedintele Comisiei pentru constituţionalitate şi membru în Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţa naţională din Senatul României.
   – Ce mai ştiţi despre despăgubirile cuvenite proprietarilor din Geoagiu şi Romos expropriaţi în vederea construirii Autostrăzii Sibiu-Oraştie?
În ultima şedinţă de guvern a fost aprobată şi Hotărârea pentru modificarea anexei nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 1231/2010 privind declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată situate pe amplasamentul lucrării de utilitate publică „Autostrada Orăştie-Sibiu“. Acest act normativ reprezintă un final corect pentru oameni, în toată această situaţie care durează de peste şapte ani. Este în acelaşi timp rezultatul unui efort de echipă al parlamentarilor PSD de Hunedoara. Un efort sistematic şi neabătut de a rezolva problemele oamenilor.
    – Cum aţi ajuns să vă implicaţi în soluţionarea acestei situaţii care a trenat atâta timp?
Biroul meu parlamentar teritorial se află la Orăştie şi oamenii din zonă vin mereu către mine când este vorba despre probleme lor concrete. Astfel că m-am străduit permanent să ţin legătura cu cetăţenii şi cu autorităţile pentru a găsi cele mai bune soluţii legale practice punctuale.
Dar povestea aceasta a început pentru mine în urmă cu doi ani, când am participat la o întâlnire de lucru care avea ca scop tocmai analiza nefinalizării procesului de expropriere a celor 385 de persoane ale căror proprietăţi au fost afectate de construcţia tronsonului 3 Sibiu – Orăştie, lotul 1, al autostrăzii Bucureşti-Nădlac. La această întâlnire, organizată la iniţiativa Prefecturii Hunedoara, au participat, pe de o parte, reprezentaţii cetăţenilor care nu primiseră despăgubirile şi, de cealaltă parte, toţi factorii responsabili de această problemă: reprezentanţi ai CNAIR, reprezentanţi ai Oficiului judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Hunedoara, ai Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Timişoara, ai Consiliului Judeţean Hunedoara, ai Primăriilor Orăştie, Romos şi Geoagiu. Am fost de faţă împreună cu toţi parlamentarii PSD de Hunedoara şi am încercat să găsim o soluţie concretă printr-un dialog foarte deschis.
    – Ce alte demersuri s-au mai făcut după această întâlnire între cetăţenii din Orăştie, Romos şi Geoagiu şi autorităţi?
În ceea ce mă priveşte, m-am străduit să folosesc toate oportunităţile pentru a avansa cu rezolvarea situaţiei.
Am adresat mai întâi o interpelare ministrului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene prin care m-am interesat despre stadiul redactării schimbărilor care trebuiau făcute în Legea nr. 255/2010 pentru a include şi situaţiile de felul celei de la Geoagiu şi Romos, care impun corecţii juridice ulterioare. După aceea am adresat o întrebare ministrului Transporturilor în legătură cu progresele înregistrate în legătură cu aceeaşi problemă, deoarece era nevoie şi de un punct de vedere juridic al acestui minister. În paralel, am luat legătura cu Direcţia teritorială a CNAIR Timiş pentru a vedea care este situaţia aşa cum rezultă din evidenţele regionale şi m-am deplasat personal în localităţile Romos şi Geoagiu pentru a-i ţine la curent pe cetăţeni cu progresele făcute. Anul trecut, în octombrie, în cadrul unei întâlniri cu premierul desfăşurată la grupul senatorial PSD, am dorit să aflu din nou când va trimite Guvernul la Parlament spre aprobare propunerea legislativă cu modificările finale pentru Legea nr. 255/2010.
După depunerea proiectului legislativ la parlament, am urmărit constant împreună cu colegii parlamentari PSD de Hunedoara, ca Propunerea legislativă privind completarea Legii nr.255/2010 să fie adoptată în cel mai scurt timp. Iniţiativa legislativă a fost în cele din urmă adoptată de către Parlament, promulgată şi a devenit lege – Legea 233/2018.
Pe baza acestei legi, a putut fi redactată hotărârea de guvern aprobată la şedinţa de guvern.
   – Ce mai trebuie făcut acum?
CNAIR va vira direct banii cetăţenilor care au prezentat deja toate documentele cadastrale solicitate. Însă, din câte cunosc, mai există şi persoane care nu au prezentat cărţile funciare. Pentru acestea, procedura trebuie luată de la capăt.(Poliana Mardari)

Loading...

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Tenis de câmp. Participare numeroasă la Campionatul judeţean

ntrecerile ediţiei din acest an a Campionatului Judeţean de Tenis, desfăşurat între 21 şi 27 august pe terenurile Clubului Sportiv...

Fotbal, Liga a IV-a. Antrenorul Dan Voicu priveşte cu calm noul sezon

Tehnicianul Dan Voicu (foto), cel care pregăteşte echipa CSM Mihai Viteazul din Vulcan, nu este foarte mulţumit de debutul formaţiei...

Fotbal, Liga a IV-a. Conducere de elită la echipa Gloria a oraşului Geoagiu

Echipa din Geoagiu, care şi-a schimbat numele în vacanţa dintre sezoanele competiţionale are şi o nouă conducere tehnico-administrativ. Astfel, cuplul...

Închide