Politica si administratie

Viorel Sălan: “Amendamentele mele au vizat activitatea cadrelor militare ale Ministerului Afacerilor Interne”

Statutul cadrelor militare a fost elaborat în anul 1995 şi a suferit multe modificări şi completări de-a lungul timpului. Am dorit să aflăm, de la senatorul PSD Viorel Sălan (foto), care sunt ultimele schimbări adoptate pentru militari în această săptămână.

Aţi fost militar de carieră, cum apreciaţi Legea de modificare a Statutului cadrelor militare, votată recent?
Este o bucurie pentru mine că plenul Senatului, în calitate de for decizional, a adoptat prin vot o lege foarte importantă pentru militari, şi anume Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare. Legea votată în această săptămână în Senatul României a urmărit pe de o parte clarificarea unor situaţii juridice punctuale care trebuiau corelate cu apariţia unor acte noi în domeniul salarizării, pensiilor militare şi reformei în domeniul sănătăţii. De cealaltă parte, şi-a propus reaşezarea piramidei de grade şi funcţii şi reglementarea posibilităţii de evoluţie în cariera militară a diferitelor categorii de personal prin măsuri proactive de motivare şi fidelizare.
Care a fost drumul parcurs de această propunere legislativă?
Procesul de actualizare a acestei legi a fost unul foarte laborios. Am purtat discuţii foarte extinse şi amănunţite asupra textului legii în cadrul Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională. Am susţinut amendamentele colegilor şi am formulat, la rândul meu, o serie de amendamente specifice cadrelor militare ale Ministerului Afacerilor Interne.
Ce au vizat aceste amendamente?
Un aspect important pe care l-am dorit reaşezat a fost descentralizarea unora dintre decizii. De aceea am vizat descentralizarea competenţei la nivel teritorial pentru componentele militare din cadrul Ministerului Afacerilor Interne în vederea eficientizării cadrului legal, ţinând cont de faptul că, în prezent, gestionarea raporturilor de serviciu ale cadrelor militare se realizează de persoane care au competenţa de gestiune a acestora prin ordin al ministrului. Faţă de vechile reglementări, prin propunerea pe care am făcut-o de descentralizare, competenţa a fost dată şefilor de arme. Am propus în acelaşi timp descentralizarea competenţelor la nivel teritorial şi în ceea ce priveşte competenţa de aprobare a prelungirii împuternicirii. Am dorit mult punerea în aplicare a rezultatelor analizelor efectuate la nivelul instituţiei şi corelarea cu dinamica societăţii pentru flexibilizarea şi descentralizarea mecanismului de acordare a gradelor militare.
Ce alte schimbări aţi mai propus?
Am mai propus stablilirea în mod corelativ a competenţei privind trecerea în rezervă a cadrelor militare cu cea pentru acordarea gradelor militare şi, de asemenea, am recomandat valorificarea vechimii acordate anterior în structurile MAI de către subofiţerii sau maiştrii militari în situaţia schimbării corpului, ca urmare a unor evenimente intervenite pe parcursul carierei militare. Am făcut sugestii cu privire la acoperirea situaţiilor în care cadrele militare solicită trecerea în rezervă şi în situaţia în care îndeplinesc condiţiile de obţinere a unei pensii militare de stat prin reducerea vârstei de pensionare potrivit Legii nr.223/2015. Un alt amendament introdus l-am apreciat ca fiind necesar având în vedere faptul că, în forma actuală a Legii nr.80/ 1995, situaţia cadrelor militare suspendate din funcţie sau care s-au aflat la dispoziţie în condiţiile legii, faţă care s-a dispus amânarea aplicării pedepsei, nu era reglementată. Nu în ultimul rând am propus un amendament care are în vedere adaptarea cadrului legal privind angajamentul încheiat de către candidaţii de la instituţiile de formare ale MAI prin instituirea posibilităţii încheierii unui nou angajament. Sunt convins că noile prevederi vor creşte motivaţia personalului militar şi vor contribui la întărirea gradului de fidelizare în cadrul sistemului militar.(Poliana Mardari)

One thought on “Viorel Sălan: “Amendamentele mele au vizat activitatea cadrelor militare ale Ministerului Afacerilor Interne”

  • VA MULTUMIM PENTRU ACTIVITATEA DEPUSA-
    LUCRĂRILE COMISIEI PENTRU APĂRARE. pe ordinea de zi a Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, s-a aflat şi Propunerea legislativă pentru completarea art.21 din Legea nr.223/2015 privind pensiile militare de stat. Iniţiativa legislativă a primit raport de admitere în urma analizei din cadrul lucrărilor comisiei. O altă iniţiativă legislativă dezbătută în şedinţa de azi a fost Propunerea legislativă privind aprobarea Programului-pilot de preluare a personalului angajat cu pregătire paramedicală din cadrul echipajelor SMURD specializate în acordarea primului-ajutor calificat, aflate în finanţarea autorităţilor administraţiei publice locale. Mă număr printre iniţiatorii acestui proiect de lege şi am prezentat argumente suplimentare în susţinerea adoptării unui raport de admitere. Iniţiativa reglementează preluarea personalului cu pregătire paramedicală din cadrul echipajelor SMURD, specializate în acordarea primului ajutor calificat, aflate în finanţarea autorităţilor de pe raza judeţelor Arad, Hunedoara, Maramureş, Mureş şi Sibiu, cu statut de cadru militar de către inspectoratele pentru situaţii de urgenţă din judeţele menţionate, prin derogarea de la art.40 din Legea nr.80/1995 privind statutul cadrelor militare. Astfel, efectivele inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă ale judeţelor menţionate vor dobândi personal cu înaltă experienţă şi se va asigura o mai bună intervenţie în cazul situaţiilor de urgenţă. Am mai votat azi un raport de admitere cu amendamente la Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr.218 din 2002, privind organizarea și funcționarea Poliției Române. Reglementările inserate pentru completare se referă la asigurarea condiţiilor necesare unei mai bune coordonări a eforturilor comune şi a unei mai bune cooperări la nivel naţional, dar şi teritorial, între entităţile publice cu atribuţii în menţinerea, asigurarea sau restabilirea ordinii publice. Au fost de asemenea adăugate prevederi în legătură cu statutul celor 8 grupări mobile de jandarmi, omise din textul iniţial al legii, având atribuţii pe mai multe judeţe şi cu sediul în Constanţa, Craiova, Timişoara, Târgu Mureş, Bacău, Braşov, Cluj, Ploieşti. Am propus vot pentru un raport de admitere. Legea va merge pe ordinea de zi a Senatului care este camera decizională.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura