Viorel Sălan: “Am finalizat proiectul de lege prin care transferăm cetăţile dacice la administraţia locală”

24 mai 2019 | 2 Comentarii | Publicat in: Flash, Politica si administratie

Problema  admnistrării Cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei nu este nouă. De câţiva ani buni s-au căutat diferite soluţii, ţinând cont de experienţa pozitivă de la Sarmizegetusa Regia. Se pare că, în sfârşit,  ne apropiem de o rezolvare finală. Am solicitat detalii în acest sens de la senatorul PSD Viorel Sălan (foto).

“Cele mai mari dificultăţi  sunt legate de statul juridic al terenurilor, de desemnarea unor administratori, de lipsa căilor de acces. În acelaşi timp la o evaluare serioasă, s-a constatat suprapunerea, pe aceeaşi suprafaţă de teren a statutului de sit arheologic cu cel de arie naturală protejată. Un alt pericol permanent care planează asupra acestor monumente unice este  braconajul artefactelor, favorizat de lipsa pazei. Toate acestea au rămas nerezolvate timp de 20 de ani, de când Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei, recunoscute pentru unicitatea lor în lume, au fost înscrise în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Cu o singură excepţie, cea de la Sarmisegetuza Regia, unde Consiliul Judeţean a devenit administratorul sitului, restul cetăţilor sunt o invitaţie deschisă pentru căutătorii de comori, cât timp nimeni nu le are în administrare şi nu se ocupă de ele.

După consultări cu colegii parlamentari PSD de Hunedoara, cu factori responsabilli  şi de decizie din Ministerul Culturii  şi Consiliul Judeţean Hunedoara, am concluzionat că soluţia cea mai bună este o lege specială.

Cu bucurie trebuie să vă spun că am finalizat redactarea textului legii pe care îl voi depune marţi, la Senatul României.  Proiectul de lege va reglementa regimul special de protejare a cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, cuprinzând ansamblul măsurilor speciale de protecţie, de ordin ştiinţific, juridic, administrativ, financiar, fiscal şi tehnic menite să asigure paza, întreţinerea şi reparaţiile curente, inventarierea, conservarea, consolidarea şi restaurarea, precum şi punerea în valoare a respectivelor monumente.

Ne dorim ca, după adoptare, legea însăşi să fie un sprijin important nu numai pentru conservarea acestor  mărturii istorice ale izvorului nostru spiritual ca naţiune, dar şi un imbold pentru dezvoltarea economică a zonei Orăştie”.

 

 

Loading...

Comentarii (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Garcea spune:

    Pesedist comunist si jandarm dictator. Un senator de carton. Un paranoic.

  2. Hunedorean spune:

    **** psd,multa,multa ****! Azi chiar v-ati luat ****,asta v-ati dorit mincinosilor!

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Deşi a picat examenul anual, Cosmin Rădescu vrea să-şi recapete postul prin instanţă

Fostul manager al teatrului din Valea Jiului, Cosmin Rădescu (foto), nu se lasă şi a început procedurile împotriva conducerii Consiliului...

Guvernul pregăteşte o modificare a Legii achiziţiilor publice, astfel încât cine câştigă investiţia face şi lucrarea. Adio licitaţii contestate!

Vicepremierul Daniel Suciu, ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, a declarat recent la Timişoara, că vor urma modificări la...

Băut şi fără permis la volan

Un bărbat de 34 de ani, din Deva, a fost prins conducând un autoturism pe raza comunei Buceş. Poliţiştii Secţiei...

Închide