Vine o săptămână de ger năprasnic! Operatorul de apă din Valea Jiului face apel la consumatori

9 februarie 2021 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate

Maximilian Gânju

Încă de la finele acestei săptămâni, de vineri, sunt anunţate temperaturi extrem de scăzute în sudul judeţului Hunedoara, în special în Valea Jiului. Prognoza arată cel puţin o săptămână de temperaturi care co­boară şi la -22 de grade Celsius pe timp de noapte, însă nici pe timpul zilei nu se vor atinge temperaturi cu plus. În aceste con­diţii există pericolul ca mulţi să aibă pro­bleme cu instalaţiile de alimentare cu apă potabilă, acolo unde acestea sunt ne­pro­tejate, aşa cum s-a mai întâmplat în anii trecuţi.
Apa Serv Valea Jiului vine iarăşi cu o re­comandare către consumatori, respectiv aceea de a-şi proteja apometrele şi insta­laţiile împotriva îngheţului. ”Dacă apome­trul este montat într-un cămin, este reco­man­dabil să existe un capac care închide că­minul etanş. Capacele şi ramele cămi­nelor de apometru sau de canalizare tre­buie curăţate de praf sau pământ, şi, even­tual, unse cu vaselină sau produse simi­lare.
Astfel, în caz de îngheţ, acestea vor putea fi manevrate cu uşurinţă. În cazul în care capacele sunt confecţionate din tablă, este indicat, din acelaşi motiv, să se pună o folie de plastic sub capac. Este bine să se facă verificarea robineţilor din căminele de apo­metru care închid traseul dinspre reţeaua interioară, pentru a se observa dacă aces­tea pot fi manevrate cu uşurinţă. De ase­menea, în perioada rece utilizatorii au obli­gaţia de a lua măsuri pentru izolarea apo­me­trului cu materiale termoizolante (polis­tiren, vată minerală) şi asigurarea mi­crocli­ma­tului pentru apometrele montate în scă­rile de bloc ( închidere uşi, geamuri sau la nevoie înlocuirea acestora). În cazul apo­me­trelor cu citire la distanţă nu este ne­ce­sar să se lase liber vizorul aparatelor pen­tru citirea consumului şi pot fi acoperite inte­gral cu materiale termoizolante. Pentru apometrele amplasate în subsoluri, reco­mandăm reducerea suprafeţelor gurilor de ventilaţie pentru a menţine temperatura peste limita de îngheţ a contoarelor. Înghe­ţarea contorului determină blocarea şi deteriorarea sa, iar acest lucru poate duce la inundarea căminului sau lipsa apei”, se arată în recomandările transmise popu­laţiei din Valea Jiului de către specialiştii Apa Serv Valea Jiului.
Protejarea contorului, precum şi pro­tejarea şi verificarea instalaţiei interioare, pe traseul de la contor până la consumator, este obligaţia utilizatorului, iar în cazul în care acestea se defectează din cauza în­gheţului, beneficiarul va suporta costurile înlocuirii acestora. Eventualele probleme legate de funcţionarea contoarelor sau a ser­viciului de alimentare cu apă şi cana­lizare, pot fi semnalate Dispeceratului Apa Serv Valea Jiului.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Trei medici noi la spitalul din Brad

Magdalena Şerban Unele spitale din ţară funcţionează la limita de avarie în cadrul mai multor ramuri me­dicale, tocmai din lipsa...

Cine vrea ca Termocentrala Mintia să nu mai funcţioneze?

Sorina Popa Ca la noi la nimenea! Săptămâna trecută, prefectul Călin Marian a avut o întâlnire cu mi­nerii din Valea...

La primăvară începe reamenajarea Centrului vechi al Devei

Adriana Năstase Lucrările de reabilitare a centrului vechi din municipiul Deva ar putea începe în luna aprilie în situaţia în...

Închide